Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Marušiak: KDH stratilo vlastnú identitu a je personálne opotrebované

Na snímke predseda KDH Ján Figeľ prichádza pred tlačovou konferenciou hnutia k výsledkom volieb do Národnej rady SR v Bratislave v nedeľu 6. marca 2016. Foto: TASR/Jakub Kotian

Volebný výsledok, ktorý hnutiu zavrel brány parlamentu, je podľa politológa výsledkom absencie vlastných tém vo verejnej diskusii.

Bratislava 6. marca (TASR) - Príčinou neúspechu KDH v sobotňajších (5.3.) parlamentných voľbách je strata vlastnej identity i personálna opotrebovanosť ľudí vo vedení hnutia. V súvislosti s volebnou porážkou kresťanských demokratov to pre TASR povedal politológ Juraj Marušiak.

Za prepadom strany, ktorá v hlasovaní klesla pod päť percent, je podľa politológa viacero faktorov, jedným z najvýraznejších je absencia personálneho potenciálu jej lídrov. A to platí nielen o tých, ktorí sú na čele hnutia dlhodobo, ale i o tých, ktorí sú tzv. novými tvárami vo vedení KDH. "Ján Figeľ sa obklopil ľuďmi, ktorí neprinášajú žiadnu pridanú hodnotu, jedinou ich pozitívnou vlastnosťou je bezpodmienečná lojalita k predsedovi," uviedol Marušiak.

Volebný výsledok, ktorý hnutiu zavrel brány parlamentu, je podľa politológa výsledkom absencie vlastných tém vo verejnej diskusii. "Vždy sa len pridali k tomu, čo vymyslel niekto iný. Napríklad aj témy a diskusie, s ktorými prišla Aliancia za rodinu," upozornil. Poukázal tiež na to, že podobné kresťanskodemokratické strany v Taliansku, Rakúsku či Nemecku sa profilujú oveľa viac ľavicovo. "Žiadna z nich nepodporuje také protrhové a neoliberálne ekonomické návrhy, ako to bolo v prípade KDH tu na Slovensku," povedal.


KDH sa podľa jeho slov vypomstilo to, že ignorovalo signály o strate dôvery medzi voličmi, ktoré priniesli prezidentské voľby v roku 2014 alebo častý odchod členov hnutia. "Lídri KDH si stále mysleli, že tú svoju osmičku majú istú," skonštatoval Marušiak.

Či sa kresťanským demokratom podarí vrátiť do parlamentu, je podľa Marušiaka otázne. Istá šanca podľa neho existuje, aj vzhľadom na fakt, že KDH má členskú základňu, regionálne štruktúry a na základe dosiahnutého percenta hlasov vo voľbách bude mať aj štátny príspevok na svoju činnosť. "Takže, nedá sa to vylúčiť, no bude to veľmi ťažké a je otázne, či ešte bude s kým a či bude pre koho," uzavrel politológ.