Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

POLITOLÓG: Politici z Národnej koalície už nikoho nezaujímajú

Na kombosnímke zľava Sergej Kozlík, Anna Belousovová a Milan Urbáni Foto: TASR

Pre TASR to v súvislosti s iniciatívou Milana Urbániho, Sergeja Kozlíka a Anny Belousovovej uviedol politológ Pavol Marchevský.

Bratislava 25. júna (TASR) - Vznik politických subjektov, ako je Národná koalícia, je spojením ľudí, ktorí si nechcú pripustiť, že sa ich politická kariéra skončila a verejnosť už nemajú čím osloviť. Pre TASR to v súvislosti s iniciatívou Milana Urbániho, Sergeja Kozlíka a Anny Belousovovej uviedol politológ Pavol Marchevský.

"Sú to politici, ktorí sú za zenitom a neuvedomujú si, že vo verejnosti už nie je dopyt ani po ich osobnostiach, ani po ich agende," povedal politológ. Marchevský ich snahu hodnotí ako "nostalgiu bývalých politikov túžiacich po politickej kariére". Pripomenul, že takéto snahy nie sú novinkou. Ako príklad uviedol podobnú iniciatívu Slovenskej národnej koalície (SLNKO) v druhej polovici predchádzajúceho desaťročia.



"Tieto prapodivné politické zoskupenia sú marginálnymi politickými silami," zdôraznil Marchevský, podľa ktorého by bolo prekvapením, ak by takéto zoskupenie získalo v preferenciách voličov viac ako jedno percento. Vysvetľuje to postojom slovenského voliča. "Vždy v tom poslednom rozhodnutí je racionálny a podporuje strany, ktoré majú šancu sa dostať do parlamentu," ozrejmil politológ.

Národná koalícia má byť spojením národne a kresťansky orientovaných politických strán. Milan Urbáni má Stranu moderného Slovenska, Sergej Kozlík Stranu demokratického Slovenska a Anna Belousovová Národ a Spravodlivosť - naša strana. Predstavitelia informovali o tom, že rokujú o spojení s Novou demokraciou. Takisto deklarovali, že by sa chceli dohodnúť so Stranou zelených. Nová demokracia, ale aj "zelené" strany - Strana zelených (SZ) a Strana zelených Slovenska (SZS) však kontakt s Národnou koalíciou popreli.