Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

POLITOLÓG: Smeru môže odchod P. Pašku z vedenia parlamentu pomôcť

Politológ Rastislav Tóth. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na avizovanom odchode Pašku z čela národnej rady politológa Rastislava Tótha prekvapil len čas jeho oznámenia.

Bratislava 16. novembra (Teraz.sk) – Odchod Pavla Pašku z postu predsedu parlamentu, ktorý avizoval počas povolebnej noci, môže pomôcť strane Smer-SD, myslí si politológ Rastislav Tóth. „Pre časť ľudí to bude také upokojenie, že ak nejaká kauza existuje, tak si to vie vedenie Smeru zrátať a vyvodiť dôsledky,“ povedal Tóth v rozhovore pre Teraz.sk. Podľa jeho slov to však nie sú stopercentné dôsledky, ako to v iných krajinách Európskej únie býva.

Na avizovanom odchode Pašku z čela národnej rady politológa prekvapil len čas jeho oznámenia. Očakávalo, že zareaguje ihneď, keď sa spustila kauza okolo nákupu CT prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch alebo, to ustojí. „Ukázalo sa, že bolo potrebné, aby tá kauza ukázala hlbšie korene. Potom zrejme predseda Smeru sa rozhodol, že netreba ďalej dráždiť verejnú mienku, aby neklesli preferencie a treba tých ľudí, ktorí získali zlé renomé, alebo zhoršili svoje dovtedajšie renomé, oddialiť od vedenia Smeru,“ povedal Tóth. Podľa neho je to odchod z pozornosti médií a pozornosti verejnosti, isté „zanonymizovanie sa“.

O ohlásenom odstúpení Pavla Pašku z čela NR SR si prečítajte tento článok na portáli Teraz.sk.

Rastislav Tóth očakáva, že vo vládnej strane určite nastane konkurenčný boj, kto bude veľmi vysoko postaveným človekom aj vo vedení strany. „Pretože nejde len o postavenie predsedu Národnej rady, ale aj o významné postavenie v Smere. O dva roky budú voľby, takže bude veľmi dôležité, ako sa preformuje vedúca skupina v politickej strane,“ povedal. Pri hľadaní nového predsedu parlamentu bude podľa neho dôležité, či priberú človeka do vedenia, alebo či to bude človek viditeľný len v rámci národnej rady.