Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Politológ: Vládna koalícia je vo veľmi nestabilnom stave

Na snímke sprava predseda SNS Andrej Danko, predseda Smer-SD Robert Fico, predseda Most-Híd Béla Bugár a šéf strany #Sieť Radoslav Procházka si pripíjajú po podpise koaličnej dohody. Foto: TASR

Ako keby sa to vymklo Robertovi Ficovi z rúk, hodnotí situáciu Ján Baránek.

Bratislava 18. júna (TASR) - Vládna koalícia je vo veľmi nestabilnom stave a v súčasnosti nie je možné ani vylúčiť, že sa rozpadne. Pre TASR to uviedol politológ Ján Baránek, podľa ktorého koalícia už čelí veľkému problému spojenému s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD), a teraz k tomu pribudli aj ťažkosti so stranou #Sieť.

"Je to príliš veľa vážnych problémov, tak krátko po zostavení koalície. Ako keby sa to vymklo Robertovi Ficovi (Smer-SD) z rúk,"
uviedol politológ s tým, že do istej miery sa odzrkadľuje aj to, že predseda vlády prekonal vážnu operáciu.

Baránek vníma situáciu v #Sieti ako úplnú deštrukciu strany, ktorá podľa neho už začala pred marcovými parlamentnými voľbami. "#Sieť síce funguje ako politická strana, ale jej prežitie je otázkou ďalších volieb, ak sa v nej niečo nestane," skonštatoval.

Politológ Michal Horský pre TASR uviedol, že riešenie napätej situácie v #Sieti možno očakávať až na sneme strany. "Situácia vo vládnej koalícii je preto veľmi krehká, no zatiaľ nie je kriticky ohrozená. Najmä ak je pravdou, že medzi poslancami strany #Sieť je jasné stanovisko, že všetci chcú podporovať vládnu koalíciu premiéra Roberta Fica," podotkol Horský.

Predseda koaličnej strany #Sieť Radoslav Procházka v piatok (17.6.) informoval, že odvolal z funkcie prvého podpredsedu Andreja Hrnčiara a z funkcie člena predsedníctva Martina Fedora. Dôvodom bolo, že mali s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom dohodnuté rokovanie o možnostiach vzájomnej spolupráce s niekoľkými ďalšími poslancami za #Sieť na jednej strane a stranami Smer-SD a Most-Híd na strane druhej, mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov strany. Päť poslancov #Siete v Národnej rade SR však reagovalo, že vyslovili nedôveru v schopnosti a osobnostné predpoklady Procházku viesť stranu. "Nedemokratické spôsoby vedenia strany, riadenie #Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácia s poslancami #Siete, žiadna sebareflexia a hádzanie zodpovednosti na druhých boli veci, ktoré sme mu vnútri strany vyčítali a po jeho rozhodnutí sa len definitívne potvrdili," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor, Andrej Hrnčiar a Igor Janckulík.