Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Podľa politológa sa v parlamentných voľbách možno dočkáme prekvapení

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Upozornil, že jednoznačne sa nedá vylúčiť ani alternatíva vo forme vzniku pravicovej vlády, k takejto možnosti je však skeptický.

Bratislava 29. decembra (TASR) – Víťazstvo Smeru-SD vo voľbách je pravdepodobné, otázkou zostáva, či bude absolútne, alebo si Smer bude musieť hľadať do vlády partnera. Pri svojom pohľade na možný výsledok marcových parlamentných volieb to uviedol politológ Rastislav Tóth. Osobne je naklonený myšlienke, že sa vo voľbách dočkáme prekvapení.

Rovnako ako celkový výsledok aj možné spojenia so Smerom, ako predpokladaným víťazom volieb, sú podľa politológa otvorenou otázkou. "Problém je v tom, že malé strany sú pripravené na to, aby zastupovali občanov v parlamente, no nepripravujú sa na vládnutie, preto nie je ani jasné, prečo by ich mali voliči voliť tak, aby vládli," uviedol Tóth. Deficit týchto strán vidí aj v tom, že nemajú osobnosti, ktoré by vo vláde neboli iba "do počtu".

Politológ upozornil, že jednoznačne sa nedá vylúčiť ani alternatíva vo forme vzniku pravicovej vlády, k takejto možnosti je však skeptický. "Bol by to taký malý zázrak, musela by vypadnúť SNS a pribudnúť SMK alebo SaS," zauvažoval politológ. Pravica však doteraz v opozícii podľa neho premárnila čas a nie je pripravená na vládnutie. "Zasa sú pripravení na to, že budú v opozícii," uviedol Tóth.

Politológ Juraj Marušiak vzniku vlády zostavenej z opozičných strán takisto v súčasnosti nedáva veľkú šancu. "Ťažko si predstaviť vládu z týchto strán, ktoré sú rozhádané vo vnútri i medzi sebou," uviedol pre TASR. Zdôraznil však, že do volieb je ešte dosť času a situácia sa môže meniť. "Nemožno nič vylúčiť," pripomenul Marušiak, ktorý dodal, že to platí aj v prípade otázky týkajúcej sa možných koaličných partnerov Smeru-SD. "Smer však vždy pôjde cestou ľahšieho odporu, teda bude hľadať politickú silu, s ktorou sa mu bude ľahšie vládnuť a ktorá bude prístupnejšia zohľadňovať záujmy Smeru," uviedol politológ.