Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Politológ vyzdvihol schopnosť prezidentky otorene pomenovať problémy

Na archívnej snímke analytik Pavol Baboš. Foto: TASR/Michal Svítok

V porovnaní s predchodcami politológ vyzdvihol tiež otvorenosť a úprimnosť Čaputovej v zahraničnopolitických otázkach.

Bratislava 15. júna (TASR) - Politológ Pavol Baboš hodnotí ročné pôsobenie Zuzany Čaputovej vo funkcii prezidentky ako vyvážené. Oceňuje jej schopnosť relatívne otvorene pomenovať problémové oblasti, ale aj úprimnosť v zahraničnopolitických otázkach. Uviedol to pre TASR s tým, že sa nedá povedať, že by jej výkon vyzeral ako naklonený ku ktorejkoľvek politickej strane či koalícii alebo opozícii.

Medzi silné stránky Čaputovej podľa Baboša určite patrí schopnosť pomenovať relatívne otvorene problémové oblasti, ktoré sa nemusia páčiť žiadnemu z politických aktérov, ale sú v záujme občanov. "Ako príklad by som vyzdvihol odmietnutie zneužívania prílepkov a skráteného legislatívneho konania pri prijímaní zákonov, čo je v prospech zvyšovania právnej istoty, ale v minulosti si tým poslanci aj koalície veľmi často uľahčovali prácu," komentoval.

V porovnaní s predchodcami politológ vyzdvihol tiež otvorenosť a úprimnosť Čaputovej v zahraničnopolitických otázkach. Dokázala podľa neho aj pomerne citlivé, a teda nie pre každého príjemné, veci veľmi jasne odkomunikovať zahraničným partnerom. Ako príklad uviedol otázky demokratických princípov a právneho štátu v Maďarsku. "V tomto ohľade ju vnímam ako najodlišnejšiu aj od Andreja Kisku, nevraviac o prezidentoch predtým," podotkol.