Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

POLITOLÓGOVIA hodnotia prvý novoročný prejav A. Kisku pozitívne

Na snímke prezident SR Andrej Kiska prichádza na slávnostnú svätú omšu pri príležitosti slávnosti Panny Márie Bohorodičky a 22. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky v Katedrále sv. Martina v Bratislave 1. januára 2015. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Podľa nich v ňom pomenoval hlavné problémy slovenskej spoločnosti a poukázal na potrebu spravodlivého a fungujúceho štátu.

Bratislava 1. januára (TASR) – Politológovia Michal Horský a Ján Baránek hodnotia prvý novoročný prejav prezidenta SR Andreja Kisku pozitívne. Podľa nich v ňom pomenoval hlavné problémy slovenskej spoločnosti a poukázal na potrebu spravodlivého a fungujúceho štátu.



Baránek vyzdvihol najmä prezidentove slová o tom, že štát by mal byť na strane slušných ľudí a tých, ktorí potrebujú pomoc. "To pokladám za veľmi dôležité, lebo to nie je moc obvyklé v prezidentských prejavoch," povedal pre TASR politológ. Pozitívne hodnotí aj to, že Kiska spomenul vo svojom prejave korupciu. Podľa neho Kiska sa, ako aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, odvolal na tradíciu pracovitosti Slovákov a hovoril o nespravodlivých sociálnych rozdieloch v našej krajine. "Na rozdiel od Gašparoviča však súčasný prezident spomenul prebujnenú byrokraciu na Slovensku. Taktiež vyzval občanov, že problémy o ktorých hovoril - môžu zmeniť," podotkol Baránek. Za kontroverzné považuje prezidentove vyjadrenie o tom, aby sa ľudia nedali spútať nedôverou. "Chýbalo mi tam východisko pre tú dôveru. Chýba tam to, prečo ten človek, ktorý je znechutený korupciou, o ktorej prezident sám hovoril, by mal stále dôverovať," podotkol. Prejav celkovo hodnotí pozitívne. Podľa neho v ňom Kiska pomenoval hlavné problémy Slovenska, ako sú korupcia, sociálna nespravodlivosť či byrokracia.



Politológ Michal Horský považuje novoročné slová prezidenta za súcitné. Tvrdí, že Kiska v prejave rezignoval na politické hodnotenia a venoval sa občianskym problémom spoločnosti. "Kiska v úvode poukázal na ľudskosť, potrebu spravodlivého štátu, fungujúcich mechanizmov spoločnosti a sociálnej solidarity. Tieto výzvy sú súčasťou túžby drvivej väčšiny obyvateľov SR," uviedol pre TASR Horský. Podľa neho sa v oblasti politiky obmedzil len na dve skromné poznámky. "Pripomenul notoricky známu korupciu v našej spoločnosti a na druhej strane vyzdvihol prvé kroky k právnemu štátu a konsolidácii súdnictva," skonštatoval Horský. Pomerne prekvapujúce podľa neho bolo, že prezident venoval priestor aj konfliktu na Ukrajine a vyzval občanov, aby podporovali medzinárodné právo.