Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

P. POLLÁK: Dokument Rómovia vo verejných politikách nie je objektívny

Na snímke vpravo Peter Pollák v rómskej osade. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pollák tiež poukázal na to, že v dokumente sa neuvádzajú a ani nevyhodnocujú aktivity a programy.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Každá hodnotiaca správa o postavení Rómov v spoločnosti, zostavená širokou skupinou odborníkov so znalosťou tejto témy, dáva podľa vyjadrenia splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka potrebnú spätnú väzbu na aktivity vlády i jeho úradu. Dokument, ktorý zostavila Nadácia Milana Šimečku pod názvom Rómovia vo verejných politikách, však Pollák za takúto správu nepovažuje.

Dokument, ktorý má byť odpočtom prvého roku vlády v súvislosti s rómskou problematikou, považuje Pollák z viacerých dôvodov za neobjektívny materiál. "Do ankety odbornej verejnosti sa zapojila a na tvorbe obsahu dokumentu sa zúčastnila úzka skupina zástupcov mimovládnych organizácií, pričom do hodnotenia boli v zanedbateľnej miere zapojené organizácie pôsobiace priamo v rómskych komunitách," uviedol Pollák v stanovisku. "Autori takýchto správ by nemali vychádzať iba zo sprostredkovaných informácií a názorov odborníkov bez praktickej znalosti terénu," zdôraznil splnomocnenec.

Pollák tiež poukázal na to, že v dokumente sa neuvádzajú a ani nevyhodnocujú aktivity a programy, ktoré sa začali v hodnotenom období realizovať. "Sú to programy, ktoré vychádzajú z reálnej potreby a tou je zlepšenie predškolskej prípravy detí, budovanie modulových škôl v lokalitách alebo rómske občianske hliadky, v rámci ktorých sú zapojení Rómovia," vymenoval Pollák. Zdôraznil, že jeho úrad nedovolí, aby pripravované či už realizované opatrenia boli v rozpore so základnými ľudskými právami, prípadne boli ovplyvnené xenofóbnymi postojmi a extrémistickými názormi, ktoré sa objavujú v spoločnosti.

V dokumente Rómovia vo verejných politikách – odpočet prvého roku vlády a plnenia záväzkov vo vzťahu k inklúzii Rómov, autori uvádzajú aj anketu odborníkov, hodnotiacu aktivity vlády v rámci desiatich oblastí rómskej problematiky. V ankete nadácia oslovila takmer 50 odborníkov. Hodnotenie stanovila na základe odpovedí a známkovania deviatich respondentov. V tomto hodnotení odborníci udelili vláde celkovú známku 3,62, čo v slovnej škále hodnotenia znamená, že činnosť vlády bola skôr negatívna.

Najhoršiu známku dostalo verejné vystupovanie predstaviteľov vládnej moci vo veciach týkajúcich sa Rómov. To bolo ohodnotené známkou (4,89), čo znamená v slovnom vyjadrení "veľmi negatívne". Okrem výrokov predstaviteľov exekutívy na adresu Rómov boli najviac negatívne hodnotené zrušenie funkcie podpredsedu vlády pre ľudské práva a presun Úradu splnomocnenca pre rómske komunity pod ministerstvo vnútra (4,22) a tiež celkové hodnotenie tzv. Rómskej reformy (4,11.) S najlepšou odozvou sa stretla novela antidiskriminačného zákona, ktorá dostala priemernú známku 1,22.