Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Podľa P. Polláka je dnešný deň možnosťou vyjadriť solidaritu s Rómami

Na snímke vľavo minister vnútra SR Robert Kaliňák a poslanec za OĽaNO a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Foto: TASR/Martin Baumann

Pollák pripomína, že na Slovensku podľa Atlasu rómskych komunít z roku 2013 žije približne 402.000 Rómov, pričom 40 percent z nich žije v komunitách na okraji obce alebo v segregovaných osídleniach.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Tento deň je pre nás príležitosťou na oslavu hrdosti, identity a výnimočnej kultúry Rómov, ale aj na vyjadrenie solidarity s Rómami, ktorí žijú v extrémnej biede a ktorým sa upierajú ľudské práva. Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov to vyhlásil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO)

Pollák pripomína, že na Slovensku podľa Atlasu rómskych komunít z roku 2013 žije približne 402.000 Rómov, pričom 40 percent z nich žije v komunitách na okraji obce alebo v segregovaných osídleniach. "Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v prvom rade zameriava pozornosť na tých Rómov, ktorí žijú v najhorších podmienkach," zdôraznil Pollák. Pripomenul v tejto súvislosti pilotné projekty, ktoré sú súčasťou reformy Správna cesta. "Patrí medzi ne napríklad budovanie tzv. modulových škôl či projekt Inkluzívny model výchovy na predprimárnom stupni školskej sústavy," spomenul Pollák.

Zdôraznil zároveň, že v novom programovacom období 2014-2020 by mali finančné prostriedky z eurofondov smerovať do najkritickejších lokalít na podporu investičných projektov - výstavbu predškolských zariadení, podporu svojpomocnej výstavby, prístup k pitnej vode či podporu sociálnych podnikov. Ďalšia prioritná os bude zameraná na podporu neinvestičných opatrení v oblasti zamestnanosti, zdravia a vzdelávania. Splnomocnenec verí, že zlepšením životného štandardu Rómov sa zlepší aj kvalita života majoritného obyvateľstva. Pripomína, že Rómovia sú súčasťou tejto krajiny niekoľko storočí. "Toto spolužitie bude obojstranne výhodné vtedy, ak nebudeme žiť vedľa seba, ale spolu," uviedol Peter Pollák.