Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pollák nesúhlasí so sťahovaním rómskych osád na pozemky k iným obciam

Peter Pollák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Primátorka Gelnice Anna Nemčíková mu však kontruje tým, že mesto momentálne nemá iný pozemok, kam by presunula obyvateľov osady, ktorí znepríjemňujú život ostatným občanom.

Spišská Nová Ves 7. augusta (TASR) – Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák nesúhlasí so sťahovaním rómskych osád na pozemky, ktoré sú bližšie k iným obciam. Podľa neho je to len hádzanie problémov z jednej samosprávy na druhú. Potvrdil to dnes po rokovaní so samosprávami na Spiši, ktoré sa uskutočnilo na Mestskom úrade v Spišskej Novej Vsi.

Zlým príkladom, ako sa to nerobí, je podľa neho obec Letanovce, ktorá vybudovala na svojom katastrálnom území, ale blízko obce Spišský Štvrtok, nové nízkoštandardné byty. Do nich by sa koncom leta mali presťahovať Rómovia z osady Letanovský mlyn. Podobná situácia je aj v Trnave. "Mali by sme sa poučiť z týchto chýb a nemali by sme ísť do takýchto riešení a už vôbec by štát nemal financovať projekty, ktoré urobia problém inej obci," upozornil Pollák.

Zároveň zdôraznil, že dobrým smerom sa nevybralo ani mesto Gelnica, ktoré chce asi 70-člennú malú osadu z Turzovskej ulice presťahovať na pozemok blízko obce Prakovce v lokalite Predné Partizánske. "Podobný problém riešia mnohé samosprávy, som výrazne proti tomu, aby ktorákoľvek samospráva riešila svoje problémy na úkor inej obce. Nemyslím si, že je to správne riešenie. V prípade, že nás obec alebo mesto požiada o pomoc v tomto smere a bude sa snažiť realizovať tento plán, sme pripravení takejto samospráve nepomôcť," zdôraznil Pollák. Je pripravený ovplyvniť aj iné štátne orgány, aby nefinancovali takéto aktivity, ktoré považuje za neférové.

Primátorka Gelnice Anna Nemčíková mu však kontruje tým, že mesto momentálne nemá iný pozemok, kam by presunula obyvateľov osady, ktorí znepríjemňujú život ostatným občanom. "V blízkom čase mesto ako vlastník unimobuniek, v ktorých tí Rómovia bývajú, dostane na stôl žiadosť o vypratanie pozemku, ktorý, pokiaľ viem, kupuje súkromný vlastník. Otázka znie, čo budeme robiť potom," pýta sa Nemčíková. Primátorka sa nechcela vyjadriť k tomu, ako budú teraz tento problém riešiť. Na návštevu do Gelnice chce pozvať aj splnomocnenca vlády pre rómske komunity a dúfa, že nájdu vhodnú lokalitu, kde by obyvateľov presťahovala. "Na dnešnom stretnutí sa o ničom nerozhodlo. Myslela som si, že prognóza bude priaznivejšia a nájdeme nejaké riešenie, čo sa však nestalo. Snáď, keď si prejdeme celé mesto, vznikne z toho nejaké ďalšie riešenie," dodala Nemčíková.

Pollák doplnil, že mesto musí nájsť inú lokalitu na výstavbu nízkoštandardných bytov, ktorá je výrazne bližšie ku Gelnici a nie k Prakovciam. "Nie som proti tomu, aby sa hľadali nové lokality pre nové rómske osady, som však proti tomu, aby sa stavala v blízkosti obce, ktorá takýto problém s umiestnením Rómov doteraz nemala," doplnil s tým, že pozitívnym príkladom je obec Jánovce, kde chcú stavať novú osadu na inom priestranstve, ako je teraz. Táto lokalita však nebude bližšie k susednej obci, ale je stále bližšie k materskej dedine.