Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

POLLÁK: V špeciálnych ZŠ sú mnohé deti neoprávnene, žiadam to preveriť

Peter Pollák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rómsky splnomocnenec požiadal nedávno Štátnu školskú inšpekciu, aby prešetrila podnet, ktorý dostal z terénu.

Bratislava 13. novembra (TASR) - V špeciálnych základných školách (ZŠ) je 15.200 detí, väčšina z nich tam však nepatrí. Dôkazom sú zistenia zo súkromnej špeciálnej ZŠ v Rokycanoch. Riešiť by to mal generálny prokurátor. Práve na neho sa pre zistenia obráti rómsky splnomocnenec Peter Pollák (OĽaNO), ktorý sa nazdáva, že neoprávnené zaraďovanie detí do špeciálnych ZŠ je pre niekoho dobrý biznis. Zároveň chce, aby sa prípadom zaoberal mimoriadny školský parlamentný výbor a ministri školstva a vnútra Juraj Draxler (nom. Smeru-SD) a Robert Kaliňák (Smer-SD).

Pollák požiadal nedávno Štátnu školskú inšpekciu, aby prešetrila podnet, ktorý dostal z terénu. V podnete sa hovorí, že do súkromnej špeciálnej ZŠ v Rokycanoch chodí niekoľko rómskych žiakov, ktorí tam nepatria. "Neabsolvovali zákonné postupy, aby mohli byť zaradené do týchto škôl," doplnil Pollák. To podľa jeho slov potvrdila aj štátna inšpekcia. Z jej zistení podľa Polláka vyplýva, že deti boli zaradené do školy neoprávnene.

"Prijímanie žiakov do špeciálnej ZŠ v Rokycanoch bolo realizované v rozpore s právnymi predpismi," konštatuje podľa Polláka inšpekcia. Deti sú tam podľa zistení zaradené bez patričnej diagnostiky. Spomínaná škola vynechala niekoľko postupov. "Ak má dieťa nastúpiť do prvého ročníka špeciálnej ZŠ, musí najprv prejsť zápisom do ZŠ, na ňom škola skonštatuje, či je spôsobilé ísť do ZŠ, alebo nie. Ak nie, tak toto dieťa posúva do verejného diagnostického centra, ktoré má urobiť posudok na to, či je dieťa zrelé alebo nie na vstup do ZŠ. Ak nie je, posúva ho buď do materskej školy, do nultého ročníka, alebo do špeciálnej ZŠ," opísal Pollák.

Deti, ktoré sa ocitli v súkromnej špeciálnej ZŠ v Rokycanoch, neabsolvovali tento postup. "Následne po nejakom období mali posudok od súkromného diagnostického centra Oco, mama a ja. Ide jednoznačne o porušenie zákonných postupov, deti tam skončili nezákonne," doplnil Pollák. Zároveň poukázal na priame prepojenie súkromnej špeciálnej ZŠ a súkromného diagnostického centra. "Som presvedčený, že je to obrovský biznis na deťoch," vyhlásil Pollák. Pripomenul, že škola, ktorá má takéto dieťa, dostáva o 800 eur ročne viac.

Zistenia podľa neho potvrdzujú podozrenia o priamych prepojeniach diagnostických centier so špeciálnymi ZŠ, ale aj prepojenia takýchto škôl na úradníkov, ktorí majú kontrolovať a financovať tieto školy. "Máme dôkaz. Zriaďovateľom súkromnej ZŠ v Rokycanoch je syn človeka, ktorý pracuje na okresnom úrade, ktorý má na starosti špeciálne ZŠ," uviedol Pollák.

Opäť sa odvoláva na zistenia inšpekcie. Vyplýva z nich, že diagnostiku detí v súkromnom centre zadával zamestnanec okresného úradu v Prešove Peter Švaňa. "Jeho syn je zriaďovateľom súkromnej špeciálnej ZŠ v Rokycanoch. Zamestnanec okresného úradu priamo porušoval pravidlá a zákony tým, že obchádzal verejné diagnostické centrá a priamo zadával súkromnému diagnostickému centru, že má vyšetriť deti, či sú spôsobilé byť súčasťou špeciálnej ZŠ," zdôraznil Pollák.

Rómsky splnomocnenec chce, aby prípad neoprávneného zaraďovania detí do špeciálnych ZŠ riešil mimoriadny školský parlamentný výbor. "Budem iniciovať jeho zasadnutie, aby sa v tejto veci vyjadril minister školstva aj minister vnútra. Nech urobia maximum preto, aby z 15.200 žiakov, ktorých dnes máme v špeciálnych ZŠ, sme vyšetrili, koľko detí tam nepatrí. Je načase, aby sme zastavili biznis na rómskych deťoch," uviedol Pollák.