Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

P. POLLÁK: Úrad splnomocnenca má výsledky neporovnateľné s minulosťou

Na archívnej snímke poslanec NR SR a splnomocnenec SR pre rómske komunity Peter Pollák. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa splnomocnenca vlády pre rómske komunity miesto programov, ktoré učia Rómov tancovať, variť alebo pracovať s internetom, úrad začal podporovať programy, ktoré sú hospodárne a zmysluplné súčasne.

Bratislava 23. februára (TASR) - Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) vie preukázať výsledky svojej činnosti za posledné tri roky, ktoré sú svojím počtom a obsahom v porovnaní s výsledkami aktivít predchádzajúcich vedení úradu neporovnateľné. Pre TASR to uviedol splnomocnenec a poslanec OĽaNO-NOVA Peter Pollák, ktorý je vo funkcii od októbra 2012. Reagoval tak na dnešnú kritiku predstaviteľov KDH, podľa ktorých sa za posledné štyri roky v tejto sfére veľa neurobilo.

"Téma v posledných troch rokoch zaznamenala progres vo viacerých oblastiach aj vďaka tomu, že súčasné vedenie ÚSVRK kriticky prehodnotilo dovtedajšie využívanie finančných prostriedkov z verejných zdrojov. Úrad prijal opatrenia na to, aby sa urobil poriadok a systém vo verejných finančných zdrojoch," tvrdí Pollák. Podľa jeho slov miesto programov, ktoré učia Rómov tancovať, variť alebo pracovať s internetom, jeho úrad začal podporovať programy, ktoré sú hospodárne a aj zmysluplné súčasne. "Podporili sme celodenný výchovný systém, inkluzívny spôsob vzdelávania, svojpomocnú výstavbu, sociálny aspekt vo verejnom obstarávaní, rómske občianske hliadky či vybudovanie komunitných centier," menoval Pollák.

ÚSVRK tiež podľa jeho slov presadil viaceré inovatívne opatrenia zamerané na zlepšenie sociálneho postavenia Rómov, ktoré sa dnes aplikujú aj pre ostatné skupiny sociálne znevýhodnených osôb na Slovensku. V stanovisku sa tiež uvádza, že Pollák predkladal početné návrhy v oblasti vzdelávania, bývania a zamestnanosti, pričom viaceré z nich boli pilotne otestované. ÚSVRK ich začne v tomto roku realizovať v rámci Národného projektu Take Away a Národného projektu Komunitné centrá v 150 vybraných obciach, v ktorých je postavenie Rómov najhoršie.

"ÚSVRK pripravuje a realizuje tieto opatrenia zamerané na rómske komunity transparentne, zapojením orgánov štátnej správy, obcí a mimovládnych organizácií," uistil Pollák. Objektívnym ocenením práce ÚSVRK je, že splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák presvedčil Európsku komisiu, aby boli zo štrukturálnych fondov EÚ aj v tomto programovom období podporené programy pre obce, kde sú rómske komunity, uzatvára úrad splnomocnenca v stanovisku.

Podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová dnes formulovala štyri zásadné výhrady. "Za štyri roky vláda nepredstavila žiaden systémový návrh pre oblasť spolužitia s Rómami. Druhá výhrada je, že nikdy nebola dokončená reforma, ktorú vláda pred štyrmi rokmi ohlásila. Chýbajú aj odpočty k monitorovacej správe k spolužitiu s Rómami a k činnosti v oblasti spolužitia s Rómami. Štvrtou výhradou je dvojročné meškanie čerpania eurofondov a vytváranie chaosu pri príprave návrhov národných projektov," menovala Szitová.