Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Tragická nehoda v Polomke sa stala pred piatimi rokmi

Na snímke havária autobusu a vlaku v obci Polomka. 21. februára 2009. Foto: TASR/Michal Svítok

Pri nehode zahynulo 12 osôb, šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké. Uvádzala to tlačová správa Železníc SR (ŽSR) z roku 2009.

Polomka/Bratislava 21. februára (TASR) - Pri zrážke vlaku s autobusom v obci Polomka v okrese Brezno zahynulo 21. februára 2009 dvanásť ľudí.

Na železničnom priecestí v Polomke narazil osobný vlak na trati Červená Skala – Banská Bystrica do ľavej strednej časti autobusu, pričom došlo k jeho prevráteniu na pravú stranu a k vykoľajeniu motorového vozňa. Autobus bol takto tlačený 26 metrov až do zastavenia vlaku. Pri nehode zahynulo 12 osôb, šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké. Uvádzala to tlačová správa Železníc SR (ŽSR) z roku 2009.

Počas nehody sa v autobuse nachádzali obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a okolia, ktorí cestovali na lyžovačku. Na mieste tragédie odhalili 30. októbra 2009 pamätník obetiam nehody.

Ako vtedy konštatoval primátor Bánoviec nad Bebravou Stanislav Šiko, toto miesto bude aj pietnym miestom pre mnohých Bánovčanov, ktorí sem budú chodiť na Sviatok všetkých svätých či na výročie tragédie, aby si uctili pamiatku svojich blízkych. Takmer o mesiac neskôr na tunajšom železničnom priecestí sprevádzkovali nové signalizačné zariadenie. ŽSR ho vybudovali s nákladmi asi 200.000 eur.

Vodič autobusu je vinný

Na snímke havária autobusu a vlaku v obci Polomka. 21. februára 2009.
Foto: TASR/Michal Svítok
Vodič autobusu Ján Minarovič je vinný z prečinu všeobecného ohrozenia. Odsúdil ho 26. mája 2011 samosudca Okresného súdu v Brezne na súhrnný trest odňatia slobody na 8,5 roka do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, tiež dostal trest zákazu činnosti vedenia motorových vozidiel na štyri roky. Obhajca aj obžalovaný podali odvolanie čo do viny aj trestu.

Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici 27. februára 2012 zamietol odvolanie vodiča autobusu. Taktiež zamietol aj odvolanie prokurátora. Platí tak rozhodnutie Okresného súdu v Brezne. Rozhodnutie KS je právoplatné.

Podľa obžaloby vodič autobusu Ján Minarovič vošiel na železničné priecestie bez toho, aby sa presvedčil, či môže bezpečnej prejsť. Prichádzajúci vlak totiž už bolo vidieť a počuť.