Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poľskému snoubordistovi sa stala osudnou lavína pod Lomnickým štítom

Ilustračné foto Foto: TASR/HZS Jasná

Muž odišiel v ranných hodinách autom do Tatranskej Lomnice, domov sa však už nevrátil.

Vysoké Tatry 22. februára (TASR) – Snoubordista poľskej národnosti neprežil v nedeľu (21.2.) pád lavíny pod Lomnickým štítom, ktorú pravdepodobne sám odtrhol. Informovalo o tom Operačné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS).

Muž odišiel v ranných hodinách autom do Tatranskej Lomnice, domov sa však už nevrátil. "Napriek tomu, že mu zvonil telefón, na telefonáty ani na správy neodpovedal. HZS preto požiadala o lokalizáciu jeho mobilu, no výsledok bol neúspešný," uviedli z Operačného strediska HZS. O pomoc boli požiadaní aj príslušníci Policajného zboru vo Vysokých Tatrách, ktorí prehľadávali parkovacie plochy v blízkosti lyžiarskeho strediska. Na základe poskytnutých informácií našli na jednom z parkovísk auto nezvestného. "Následne so súhlasom riaditeľa lanovky vyviezli zamestnanci strediska pomocou snežného pásového vozidla na Skalnaté pleso štyroch záchranárov HZS vrátane dvoch psovodov a odtiaľ prešli lanovkou do Lomnického sedla. Pátranie záchranárov bolo prioritne zamerané na oblasti, v ktorých v nedeľu spadlo niekoľko lavín," uviedla HZS.

O 2. hodine po polnoci lavínový pes označil miesto, kde sa  pravdepodobne nachádzala zasypaná osoba. "Po vyhrabaní bola  identifikovaná ako nezvestný muž z Poľska. Snoubordista bol zasypaný v čele lavíny, nemal pri sebe lavínový vyhľadávač a pred pádom lavíny sa pohyboval na miestach, kde bol v daný deň vyhlásený tretí stupeň lavínového nebezpečenstva," uviedla HZS. Pravdepodobne si pri pešom výstupe z Lomnického sedla na Lomnický štít odtrhol lavínu, ktorá spadla Kartárikom do Skalnatej doliny. Veľká lavína spustila sekundárne niekoľko menších lavín. Mŕtveho muža trasportovali do Starého Smokovca. Pátracia akcia bola ukončená dnes o 6.00 h.