Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Nesúhlasíme s Nordstream 2, máme obavu o Ukrajinu

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič (vpravo) a prezidenti Stredoeurópskej višegrádskej skupiny (V4) Poľska Andrzej Duda (v strede), Slovenska Andrej Kiska (druhý sprava), Maďarska János Áder (druhý zľava) a Česka Miloš Zeman (vľavo) počas tlačovej konferencie po ich stretnutí na rokovaniach o Európskej energetickej bezpečnosti na záver dvojdňového stretnutia prezidentov krajín V4 v poľskom meste Rzeszów 15. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Prezidenti V4 sa stretli v tejto zostave po druhý raz. Najbližšie by sa podľa diplomatických zdrojov mali hlavy štátov stretnúť v Maďarsku.

Lańcut/Rzeszów 15. októbra (TASR) – Po stretnutí, ktoré sme mali, platí naďalej základné posolstvo - našu budúcnosť vidíme v jednotnej EÚ. Na spoločnej tlačovej konferencii prezidentov krajín V4 v poľskom Rzeszówe to dnes povedal slovenský prezident Andrej Kiska.

Pripustil však, že medzi krajinami napriek jednote panujú aj rozdielne názory. "Aj tu medzi nami prezidentmi v niektorých smeroch sú rozdielne názory. Sú rozdielne názory ohľadom toho, aká silná by mala byť Európa, aká by mala byť úloha Európskej komisie. Ale to je v poriadku, pretože musíme sa spolu rozprávať a musíme mať k sebe navzájom empatiu a snahu pochopiť sa a veci si vysvetľovať. To je to najdôležitejšie," konštatoval prezident Kiska po dvojdňovom summite v Poľsku.

V rámci problematiky mladých ľudí hlavy štátov diskutovali podľa prezidenta najmä o tom, prečo vlastne utekajú z vlastných krajín. Podľa Kisku je za tým ich sklamanie z podmienok, v rámci ktorých žijú, zo školstva i justície a nemožnosti nájdenia uplatnenia.

"Jedným z riešení je skutočne vytváranie prostredia v našich krajinách pre to, aby do nich prichádzali aj najkvalitnejšie zahraničné firmy a čo je ešte dôležitejšie, aby sme vytvárali podmienky pre rozvoj start-upov, pre rozvoj našich kvalitných firiem, ktoré máme v jednotlivých krajinách, aby myšlienky, ktoré u nás vznikajú, sa aj realizovali a aby mladí talentovaní ľudia našli uplatnenie," uviedol Kiska. Pomôcť by nám pri tom podľa neho mala napríklad reforma školstva.

Na margo druhého rokovania o európskej identite povedal, že je nesmierne dôležité, aby sme sa dnes vracali k svojim hodnotám, na ktorých naše krajiny vznikli a fungovali.

V rámci poslednej témy sa dotkli prezidenti plynovodu Nordstream 2, ktorý by mal priamo spájať Rusko a Nemecko. Podľa prezidenta Kisku panovala zhoda vo všetkých základných bodoch. "Potrebujeme diverzifikovať svoje zdroje, nesmieme byť závislí len od ruského plynu," zdôraznil najvyšší predstaviteľ SR. Prezidenti sa podľa neho zhodli taktiež na tom, že potrebujeme prepojiť krajiny a investovať do zelených zdrojov energie.

"Všetci spoločne za týmto stolom sme vyjadrili nesúhlas s plynovodom Nordstream 2 a máme obrovskú obavu o budúcnosť Ukrajiny v prípade, ak by sa zrealizoval," dodal Kiska.

Na dnešnom rokovaní prezidentov o energetickej bezpečnosti bol aj podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. "Z pohľadu Európskej komisie je jednoznačné, že ak sa konzorcium rozhodne pokračovať v tomto projekte, tak musí spĺňať všetky náležitosti európskeho práva," povedal Šefčovič pričom narážal na to, že napríklad je potrebné, aby v rámci projektu bol prístup tretích strán k plynovodu, aby sa rešpektovali pravidlá pre stanovovanie kapacít alebo pre transparentné stanovovanie taríf.

Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že strategickým cieľom tohto regiónu je dosiahnutie nezávislosti. Dvojdňové rokovania, ktoré viedol, označil za úspešné. Podľa jeho slov všetci prezidenti sú presvedčení, že investícia do plynovodu je politického charakteru.

Maďarský prezident János Áder povedal, že Maďari o sebe radi hovoria, že sú národom slobody. "V skutočnosti už dnes nebojujeme o slobodu, ale v hre je bezpečnosť V4 a EÚ ako nová téma," upozornil.

Český prezident Miloš Zeman sa okrem problematiky mladých dotkol vo svojom vyhlásení taktiež problému migrácie. "V4 plní svoje poslanie vo vnútri EÚ a trúfam si dokonca povedať, že sa osvedčila, aj okolo sporu v rámci kvót migrantov. Všetci premiéri V4 vyjadrili odmietnutie kvót či relokačných mechanizmov a som rád, že tento postoj sa osvedčil a prijímajú ho aj ďalšie krajiny," informoval Zeman.

Ako uviedol, podporuje myšlienku EÚ, ktorá bude bližšie k občanom, demokratickejšia a nikdy nebude kontraproduktívna, lebo brexit bol do určitej miery spôsobený aj nefunkčnosťou EÚ. "Odmietam napríklad názor luxemburského ministra zahraničných vecí, že Maďarsko má odísť z EÚ. Je to prejav arogancie, ktorú by si žiadny minister nemal dovoliť," podporil Zeman svojho kolegu Ádera. Domnieva sa, že EÚ a konkrétne Komisia postupne stráca dôveru európskych občanov.

Prezidenti V4 sa stretli v tejto zostave po druhý raz. Najbližšie by sa podľa diplomatických zdrojov mali hlavy štátov stretnúť v Maďarsku.