Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pomoc Cypru nesmie ísť na úkor občanov Slovenska, tvrdí Danko

Andrej Danko Foto: FOTO TASR/Miroslav Košírer

Strana opäť upozornila aj na to, že Cyprus je daňovým rajom.

Bratislava 23. marca (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) sa zasadzuje za solidaritu a pomoc partnerským krajinám Európskej únie, ktoré sa ocitli v problémoch. Pomoc však nemôže ísť na úkor Slovenska a jeho občanov. Vo svojom dnešnom vyhlásení to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

"Žiadame vládu a jej predĺžené ruky v Bruseli, aby sa zasadili za transparentnosť v riešení nielen cyperskej pomoci, ale aj ďalších prípadných návrhov pomoci iným krajinám," vyhlásil Danko. Pretože už samotní lídri politických skupín v Európskom parlamente podľa jeho slov upozornili na nedostatok transparentnosti a demokratický deficit v pôvodnom riešení pre Cyprus navrhnutom Európskou komisiou, Medzinárodným menovým fondom a Európskou centrálnou bankou.

Strana opäť upozornila aj na to, že Cyprus je daňovým rajom. "Činnosť takmer 900 firiem pôsobiacich na Slovensku a pritom registrovaných na Cypre, dlhodobo oberá Slovenskú republiku o milióny eur na daniach a ziskoch," doplnil Danko.

Zároveň poukázal na fakt, že cyperská kríza nie je prvá a zrejme ani posledná, pokiaľ ide o členské štáty EÚ. "Bez toho, aby sa únia principiálne zmenila vo fungovaní, bez jej rekonštrukcie aj v daňovej a finančnej oblasti, však nemá a nemôže mať budúcnosť, pretože finančné problémy jednotlivých členov povedú k jej krachu," dodal.