Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Pontis spustil elektronickú knižnicu, ktorá sa venuje rozvojovým témam

Knihy a publikácie sú v slovenčine alebo angličtine a každý má možnosť si ich stiahnuť bezplatne.

Bratislava 22. februára (TASR) – Elektronickú knižnicu, ktorá sa venuje rozvojovým témam, spustila v týchto dňoch Nadácia Pontis. Študenti či iní záujemcovia sa tak môžu dostať k rozvojovej literatúre rýchlejšie a bezplatne.

"Keďže na Slovensku je rozvojové vzdelávanie stále v začiatkoch, existuje len obmedzený počet zdrojov odbornej literatúry k témam rozvojovej spolupráce," hovorí Michal Cenker z Nadácie Pontis. Študentom podľa jeho slov často uniká prepojenosť globálnych vzťahov vo svete, lebo súčasný vzdelávací systém ich na to nepripravuje. "Vedomosti, ktoré nadobudnú memorovaním v škole, navyše nevedia využiť v praxi. Naším cieľom je presadzovať témy rozvojovej spolupráce medzi študentmi, pedagógmi, ale aj širšou verejnosťou," dodáva Cenker.

Ako pre TASR uviedla PR manažérka Pontisu Petra Nagyová, v elektronickej knižnici sa v súčasnosti nachádzajú tituly, ktoré nadácia vydala aj knižne. "Čitatelia v nej nájdu napríklad úspešný a kontroverzný titul Obor a trpaslík: Slováci a Česi v Afrike od Juraja Mesíka, ktorý sa v knihe venuje efektívnosti rozvojovej spolupráce v Afrike," priblížila. Clive George, bývalý hlavný poradca Svetovej banky, sa vo svojej knihe Pravda o obchode: Skutočné dôsledky liberalizácie venuje medzinárodnému obchodu a jeho vplyvu na hospodárske výsledky krajín tretieho sveta. Aj túto publikáciu záujemcovia na webe Pontisu nájdu.

V e-knižnici sa nachádzajú aj ďalšie príspevky, ktoré budú súčasťou plánovanej publikácie Nadácie Pontis k predsedníctvu Slovenska v Rade Európskej únie v druhej polovici roku 2016. "Články sa okrem iného venujú aj zdieľaniu skúseností z politickej tranzície v kandidátskych krajinách EÚ či demokratizačnému úsiliu Slovenska v Tunisku," podotkla Nagyová s tým, že cieľom pripravovanej publikácie je priniesť nové myšlienky pri formovaní slovenskej pozície vo vzťahu ku globálnej rozvojovej agende počas nášho predsedníctva v Rade EÚ.

Knihy a publikácie sú v slovenčine alebo angličtine a každý má možnosť si ich stiahnuť bezplatne. Zatiaľ ich tam je len niekoľko, nadácia však postupne plánuje knižnicu rozširovať o ďalšie tituly.

Záujemcovia sa do elektronickej knižnice môžu dostať cez http://vzdelavanie.nadaciapontis.sk/kniznica/e-knihy.