Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

TV REPORTÁŽ: Aká bude prax poplatkov u lekára? Možno budete prekvapení

Screenshot TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti priniesla viaceré zmeny v poplatkoch u lekára. Reportáž TABLET.TV mapuje, ako sa budú uplatňovať v praxi.

Bratislava 15. apríla (Teraz.sk) - Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti vstúpila do účinnosti 1. apríla tohto roku. Jej cieľom bolo okrem iného urobiť poriadok s poplatkami u lekára. Najmä zrušenie poplatkov za prednostné ošetrenie sa však od začiatku stretlo s kritikou časti lekárov aj verejnosti.

"Minister Viliam Čislák zlyhal ako manažér, zlyhal ako odborník a zlyhal najmä ako minister. Jeho zákon mal zakázať poplatky v ambulanciách. Skutočnosť je však úplne iná. Zákon vyprovokoval ľudovú tvorivosť ako finančnú situáciu po zrušení niektorých poplatkov nahradiť," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý sa spolu s ďalšími poslancami opozičných strán snaží dosiahnuť na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu odvolanie ministra Čisláka.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR kritiku opozičnej strany odmieta. "Žiaden chaos nie je, ľudia nám volajú do call centra a vidíme, že nezmyselné poplatky sa nevyberajú," reagovala pre TASR riaditeľka Komunikačného odboru MZ SR Zuzana Čižmáriková.

Odpoveď na otázku, aká bude prax v ambulanciách, hľadá nasledujúca reportáž TABLET.TV.