Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Za poplatkami v ambulanciách vidí Novotný predvolebný marketing

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

"Je to čistý marketing, podobne ako zrušenie "zajacoviek" v 2006. Ľudia Smeru tlieskali, hoci po zrušení poplatkov preukázateľne platili u lekára viac," uviedol poslanec Novotný.

Bratislava 27. januára (TASR) - Riešenie rastúcich poplatkov v ambulanciách lekárov, ktoré ponúka ministerstvo zdravotníctva, je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Viliama Novotného (nezaradený) len predvolebný marketing podobný zrušeniu tzv. Zajacových 20- a 50-korunáčok u lekára. O vládnej novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti budú zákonodarcovia rokovať na dnes začínajúcej schôdzi NR SR. Novotný preto ponúka vlastné riešenia.

Poslanec tvrdí, že poplatky sa z ambulancií neodstránia. Myslí si, že niektoré sa zrejme premenujú alebo ich bude vyberať niekto iný ako lekár. "Po prijatí zákona nebudú pacienti platiť menej. Je to čistý marketing, podobne ako zrušenie "zajacoviek" v 2006. Ľudia Smeru tlieskali, hoci po zrušení poplatkov preukázateľne platili u lekára viac," skonštatoval s tým, že jedine bývalá vláda Ivety Radičovej riešila rastúce doplatky v zdravotníctve.

Bývalý šéf parlamentného zdravotníckeho výboru upozornil, že spoluúčasť pacientov v slovenskom zdravotníctve z roka na rok narastá. Podľa OECD vynakladá Slovensko na zdravotníctvo 8,1 percenta HDP, z toho je takmer štvrtina spôsobená priamymi platbami v zdravotníctve. Ficova vláda tak podľa Novotného v týchto mesiacoch už musela priznať, že jej bezplatné zdravotníctvo nefunguje.

Riešenie situácie vidí Novotný v troch možnostiach. Ide o zoznam legitímnych poplatkov s reguláciou ich ceny, zavedenie ochranného limitu na poplatky u lekára, podobne, ako je to u liekov predpísaných na recept a účtovanie poplatkov zdravotným poisťovniam namiesto pacientov. Tie by si náklady zúčtovali s pacientom pri ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia. Takéto riešenie by podľa Novotného prinieslo lepšiu kontrola priamych platieb v zdravotníctve než registračné pokladnice.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR poukazuje, že poplatky boli jednou z tém, ktoré začalo vedenie rezortu riešiť hneď po nástupe novej vlády. "Ide teda o dlhodobý proces príprav, ktorý vyústil v návrh zákona, a poukazovať dnes na to, že ide o „ predvolebnú taktiku“ tak, ako to charakterizoval poslanec V. Novotný, je absolútne neadekvátne a zavádzajúce. Práve naopak – otázkou je, či túto pre všetkých občanov SR citlivú tému dnes neotvára pán poslanec iba s cieľom zaujať a prísť v predvolebnom roku so zaujímavou agendou," reagovala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Poznamenala, že Novotný spomenul zrušenie "dvadsaťkorunáčok", ktoré zaviedol exminister Zajac. "Škoda len, že nespomína aj súčasné vyjadrenia exministra Zajaca, ktorý otvorene priznáva, že takzvané „zajacovky“ by už nezaviedol. Skôr ako poplatky by zaviedol pravidlá, ktorých kontúry MZ SR v novele zákona jasne stanovilo," doplnila Šoltésová.

Podľa ministerstva ním ponúkaná koncepcia, ktorá mení doterajšie pravidlá pri výbere poplatkov v ambulantnej sfére, sa dotýka mnohých „boľavých bodov“, ktoré v praxi trápili občanov. "Kde bol pán poslanec Viliam Novotný, keď mohol bývalému ministrovi Ivanovi Uhliarikovi odborne poradiť, posunúť túto tému na riešenie, podať pomocnú ruku občanom?" pokračovala Šoltésová.

Ministerstvo odmietlo, že by sa zákon dal jednoducho obchádzať, pričom poukazuje na zavedenie nových sankcií. Nesúhlasí ani s nárastom výdavkov v slovenskom spotrebnom koši v zdravotníctve. "Je to jednoznačne zavádzajúci údaj, pretože v tejto množine sú zahrnuté všetky výdavky, teda aj všetok tovar v lekárňach, napríklad aj čaje, rôzne kozmetické výrobky, homeopatiká a podobne. Takéto porovnávanie je nielen klamlivé, ale nemá relevantnú výpovednú hodnotu," uzavrela Šoltésová.