Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Porovnávací prehľad EÚ v justícii možno vnímať skôr pozitívne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Tvrdí to Ministerstvo spravodlivosti SR.

Bratislava 8. júla (TASR) – Porovnávací prehľad justície od Európskej Komisie (EK) hovorí, že spomedzi krajín Európskej únie je Slovensko predposledné v hodnotení občanov pre nízke vnímanie nezávislosti súdnictva. Z pohľadu Slovenska však hodnotenie podľa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR možno vnímať skôr pozitívne, osobitne v nových skúmaných aspektoch digitalizácie súdnictva. TASR o tom informoval hovorca rezortu Peter Bubla.

"Neuralgickým bodom hodnotenia pre SR zostáva nízke vnímanie nezávislosti súdnictva, kde SR zostala v hodnotení občanov na predposlednom mieste (pred Chorvátskom). V hodnotení firiem však SR postúpila z posledného miesta v minuloročnom prehľade na 24. miesto a 'predbehla' tak Taliansko, Poľsko a Chorvátsko. U občanov došlo k miernemu zlepšeniu hodnotenia v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019," skonštatoval rezort. Hlavnými dôvodmi negatívneho hodnotenia občanov a firiem sú podľa jeho slov najmä vnímaný tlak zo strany vlády či politikov a tlaky zo strany ekonomických a iných špecifických záujmov. "Napriek trendu zhoršenia vnímania nezávislosti zo strany občanov a firiem až v polovici členských štátov voči roku 2019 teda v SR došlo skôr k pozitívnemu vývoju," dodalo MS.

Pri aspektoch digitalizácie súdnictva je Slovensko podľa slov rezortu v skupine piatich štátov s najvyšším počtom bodov. "Pri využívaní digitálnych nástrojov súdmi a prokuratúrami je SR na 18. mieste v dôsledku výrazného rozdielu vo využívaní týchto nástrojov súdmi a prokuratúrou," uviedlo ministerstvo.

Rezort tiež uviedol, že v pomere rozhodnutých vecí k nápadu nových vecí v občianskych a obchodných veciach si Slovensko udržalo v rámci Únie prvenstvo z predchádzajúcich rokov. Rezort tiež uviedol, že v počte sudcov na počet obyvateľov je SR na 12. mieste, čo je porovnateľné napríklad s Poľskom. Zároveň by sme podľa prehľadu mali mať siedme najvyššie zastúpenie žien na najvyšších súdoch v rámci EÚ.