Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Portál o cintorínoch umožňuje pridať fotky a spomienky na zosnulých

Medzi novinky patrí aj to, že možnosti, ktoré poskytuje portál, môžu využívať aj majitelia inteligentných telefónov.

Bratislava 30. októbra (TASR) - S blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých môžu internetoví užívatelia využiť aj novinky na stránke www.cintoriny.sk, ktorá ponúka informácie o slovenských cintorínoch, hroboch i zosnulých. Od dnes môžu prostredníctvom stránky užívatelia napríklad pridať k jednotlivým hrobom a zosnulým životopisy, fotografie a spomienky.

"Po prihlásení je možné bezplatne vytvoriť životopis o svojom príbuznom prípadne pridať fotografie a spomienky, ktoré sa budú pri jednotlivých hrobových miestach zobrazovať,“ uviedol pre TASR Ján Vlček, majiteľ spoločnosti, ktorá portál o slovenských cintorínoch vyvinula a prevádzkuje ho.

Medzi novinky patrí aj to, že možnosti, ktoré poskytuje portál, môžu využívať aj majitelia inteligentných telefónov. Na portáli totiž pribudla možnosť zobrazovania a následnej tlače QR kódov každého hrobového miesta. QR kód je dvojrozmerný grafický kód, ktorý umožňuje zakódovať a rýchlo načítať viacero informácií. Ak sa nájomca hrobového miesta rozhodne umiestniť vytlačený QR kód na náhrobok, môže si každý návštevník cintorína so smartfónom zosnímať informáciu o čísle hrobového miesta z tohto kódu. Zabezpečí to bezplatná aplikácia skenovania QR kódu, ktorú si možno stiahnuť prostredníctvom stránky www.cintoriny.sk.

"Po zosnímaní QR kódu sa automaticky spustí mobilná aplikácia MobileCemetery a návštevník má priamo pri hrobovom mieste možnosť vo svojom smartfóne zistiť si informácie o hrobovom mieste, platbách zaň, nájomných zmluvách, prezrieť si životopisy zomrelých, spomienky na nich či galériu fotografií," uviedol Vlček. Užívateľ má takisto možnosť zapáliť virtuálnu sviečku a položiť virtuálny veniec, rovnako to je možné aj prostredníctvom internetovej stránky.

Podľa Vlčka bude aj vďaka novinkám väčší prehľad o hrobových miestach a spomienky na zosnulých prestanú byť anonymné a zabudnuté.