Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Portál Slovakiana sprístupnil sčítacie hárky z roku 1930 online

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Národné osvetové centrum (NOC), ktoré je prevádzkovateľom portálu, uvádza, že Slovakiana poskytuje zadarmo online prístup k 623.259 sčítacím hárkom.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Bádať online po svojich predkoch môžu záujemcovia prostredníctvom portálu Slovakiana.sk, ktorý sprístupňuje výsledky digitalizácie zbierkových predmetov zo slovenských múzeí, galérií, knižníc a iných inštitúcií zapojených do digitalizácie kultúrneho dedičstva na Slovensku. Patrí medzi ne aj Slovenský národný archív, ktorý digitalizoval 1,2 milióna hárkov zo sčítania obyvateľstva za roky 1930, 1939 a 1940. Na portáli sú online prístupné všetky sčítacie hárky z roku 1930.

"V minulom roku im uplynula deväťdesiatročná doba ochrany osobných údajov, na základe čoho môžu byť sprístupnené v nezačiernenej digitálnej podobe pre verejnosť," vysvetľuje Národné osvetové centrum (NOC), ktoré je prevádzkovateľom portálu. Dodáva, že Slovakiana poskytuje zadarmo online prístup k 623.259 sčítacím hárkom.

Verejnosť má možnosť čiastočne nahliadnuť do databázy sčítacích hárkov za roky 1939 a 1940, avšak z dôvodu ochrany osobných údajov len v začiernenej forme, dodáva NOC s tým, že uvedené hárky slúžia primárne ako pomôcka pri bádaní, vďaka ktorej možno rýchlo identifikovať sčítací hárok v Slovenskom národnom archíve, a to na základe jedinečného identifikačného čísla pozostávajúceho z čísla hárku a škatule, v ktorej je archivovaný.

"V prípade záujmu o nezačiernenú papierovú alebo digitálnu kópiu sčítacieho hárku je potrebné podať žiadosť priamo na Slovenský národný archív," dodáva NOC. V súčasnosti pracuje na zjednodušení vyhľadávania v sčítacích hárkoch i na prívetivejšom prostredí ich zobrazenia. Plánuje ho predstaviť v roku 2023.





Link na SH 1930: www.slovakiana.sk/kulturne-objekty?ts=1669201585568&cat=16