Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Porušenie medzinárodného práva na Ukrajine je pre SR neakceptovateľné

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kríza v bezprostrednom susedstve Slovenska sa stala v Európe dominantnou, pričom veľmi rýchlo priniesla ekonomické dosahy, ohrozila energetickú bezpečnosť Ukrajiny a viacerých európskych krajín.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Kríza v bezprostrednom susedstve Slovenska sa stala v Európe dominantnou, pričom veľmi rýchlo priniesla ekonomické dosahy, ohrozila energetickú bezpečnosť Ukrajiny a viacerých európskych krajín. "Turbulencie na Ukrajine vrátane porušenia medzinárodného práva donútili Európsku úniu k uplatňovaniu ekonomických sankcií a k neželanému zhoršeniu vzťahu medzi úniou a Ruskom," upozorňuje ministerstvo zahraničných vecí (MZV) v správe o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky SR za minulý rok, ktorú dnes vláda schválila.

Ako upozorňuje MZV, Ukrajina patrí dlhodobo medzi priority zahraničnej politiky SR, takže eskalácia situácie ešte viac zintenzívnila potrebu slovenskej angažovanosti. "V spore medzi Ukrajinou a Ruskom bolo zo strany Ruskej federácie porušené medzinárodné právo, čo je pre SR neakceptovateľné," zdôraznil rezort diplomacie.

Prioritou slovenskej zahraničnej politiky bolo pomáhať dosiahnuť stabilizáciu situácie a mierové riešenie krízy prostredníctvom diplomatických rokovaní, ako aj obmedzenie vplyvu konfliktu v oblasti energetiky.

SR zároveň výrazne zvýšila objem humanitárnej pomoci. Zdravotnícka a materiálna pomoc dosiahla približne 800.000 eur. Okrem toho sa na Slovensku mohli liečiť zranení aktivisti z Majdanu, ako aj vojaci a utečenci z východnej časti Ukrajiny.

Čo sa týka Moskvy, slovenská zahraničná politika vychádzala z toho, že izolácia Ruska nie je v záujme SR ani EÚ. "Usilovali sme sa, aby politika EÚ voči Rusku smerovala k zintenzívneniu dialógu s Moskvou na všetkých relevantných úrovniach v záujme nájdenia kompromisného východiska zo súčasnej krízy v európsko-ruských vzťahoch. Spoločným cieľom bolo podporiť nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny," pripomína MZV.

Po vyčerpaní diplomatických nástrojov Slovensko podporilo uplatnenie reštriktívnych opatrení únie voči Rusku.