Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Posilnenie vlakových spojov mestá vítajú

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Branislav Vávra, starosta Kútov, ktoré sú veľkým železničným uzlom a stretávajú sa v ňom vlaky od Bratislavy, Trnavy, z Čiech a od Skalice, je so zmenami v železničnej osobnej doprave spokojný.

Trnava/Kúty 15. decembra (TASR) – Posilnenie vlakovej dopravy na trase Trnava-Bratislava, ktorú denne v smere do hlavného mesta a späť využívajú tisíce cestujúcich z Trnavy a aj ďalších obcí po trase, vníma trnavská radnica ako možnosť eliminovania problémov automobilovej dopravy na diaľnici D1 a najmä na vstupoch a výstupoch do týchto miest.

"Vítame rozšírenie možnosti cestovania vlakom a dúfame a veríme, že bude aj za nových podmienok zachovaná kultúra cestovania na úrovni doby," povedal pre TASR hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Pre mesto Trnava je nová situácia na železnici výzvou, aby adekvátne reagovala mestskou hromadnou dopravou. "Čiastkové úpravy spojov, smerujúcich na železničnú stanicu dopravca teraz urobil, ale my to chceme urobiť komplexnejšie, aby boli linky z jednotlivých štvrtí mesta priamo nadväzné na odchody a príchody vlakov," uviedol Tomašovič. Potrebné je však podľa neho zo strany štátu urobiť aj krok B a nájsť mechanizmy na podporu autobusovej dopravy v oblastiach, kde nie je vlakové spojenie.

Branislav Vávra, starosta Kútov, ktoré sú veľkým železničným uzlom a stretávajú sa v ňom vlaky od Bratislavy, Trnavy, z Čiech a od Skalice, je so zmenami v železničnej osobnej doprave spokojný. Obyvatelia Kútov a blízkych obcí využívajú na cestovanie za prácou a štúdiom v prevažnej miere do Bratislavy rýchliky, EC vlaky i osobné vlaky, zo samotných Kútov je to denne podľa jeho slov okolo 800 ľudí z celkových 4200 obyvateľov "Nový grafikon sme nepripomienkovali," povedal pre TASR. Napriek zhusteniu spojov by však cestujúci privítali, keby bolo lepšie vyriešené napojenie vlakov vo večerných hodinách k hlavnej trase. "Do Kútov sa dostanú všetci, ale v Kútoch už musia ľudia z Čárov, Brodského či Gbiel, idúci napríklad z poobedňajších zmien, presadnúť do áut a ísť ďalej takto," dodal Vávra.