Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poškodené kĺby možno na Slovensku liečiť bunkami z brušného tuku

Ilustračné foto Foto: TASR/Univezitná nemocnica Bratislava

Liečbu na Slovensku zatiaľ ako jediná zabezpečuje malacká nemocnica.

Bratislava 18. januára (TASR) - Artrózu bedrových a kolenných kĺbov možno na Slovensku liečiť z tuku pacientov. Poškodenú chrupavku v kĺbe dokážu lekári obnoviť pomocou telu vlastných kmeňových buniek získavaných z tukového tkaniva, zväčša z oblasti brucha. Stačí im na to 50-mililitrová vzorka.

Liečbu na Slovensku zatiaľ ako jediná zabezpečuje malacká nemocnica. Pacient si zákrok musí hradiť sám. Aplikácia kmeňových buniek do jedného kĺbu stojí 1300 eur, do dvoch 1700 eur. "Ide o jednoduchý zákrok. Prebieha v lokálnej anestézii, trvá len štyri hodiny a nevyžaduje si následnú hospitalizáciu pacienta. Stav chrupavky sa výrazne zlepší do dvoch až troch mesiacov," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Milan Hric, špecialista na liečbu kmeňovými bunkami z Nemocnice Malacky.




Terapia je prioritne úspešná pri artróze prvého a druhého stupňa. Účinnejšia je u mladších ľudí. Pacientom s artrózou tretieho a štvrtého stupňa môže dočasne zlepšiť stav, ale aj oddialiť totálnu výmenu endoprotézy. Liečbu kmeňovými bunkami nesmie podstúpiť onkologicky chorý človek. Pre diabetikov je vhodná. "Všetko sa posudzuje individuálne," uviedol Hric. Pacienti pred zákrokom ešte absolvujú konzultácie.

Kmeňové bunky dokážu obnoviť poškodené tkanivo a znižovať zápalové stavy. Po odobratí z tukového tkaniva sa izolujú v sterilných podmienkach, následne spracujú a aplikujú do poškodeného miesta. Po vpichu sa usadia a začnú sa meniť na bunky chrupavky, ktorá nezhrubne, len sa vyhladia jej defekty.

V Malackách takto doposiaľ liečili 75 pacientov, zákroky začali vykonávať vo februári 2015. Polovica pacientov zaznamenala zníženie bolestivosti kĺbu už desať dní po zákroku. Ústup bolesti avizovalo po troch mesiacoch 62 percent opýtaných, po šiestich mesiacoch to bolo 79 percent. Tretina opýtaných prestala brať po zákroku lieky proti bolesti. Lepšiu pohyblivosť kĺbu potvrdilo 71 percent pacientov.

Takáto liečba sa v nemocnici vykonáva s použitím patentovanej technológie Blue Horizon International (BHI). Spoločnosť poskytuje lekársku starostlivosť a medicínske poradenstvo. Disponuje najnovšou technológiou v liečbe kmeňovými bunkami.

"Majú obrovský potenciál na liečbu rôznych zdravotných problémov ako sú bolesti chrbta, mŕtvica, cukrovka, srdcové ochorenia, ochorenia obličiek či traumy mozgu a miechy," konštatoval Brian Mehling, špecialista na kmeňové bunky a zakladateľ BHI. Je presvedčený, že bunková terapia čoskoro nahradí mnohé chirurgické, farmakologické či rehabilitačné postupy a výkony.