Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslancom pomáha 346 asistentov, najviac ich má Galko

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Z dlhoročných poslancov nemá asistenta len predseda NR SR Pavol Paška

Bratislava 29. júla (TASR) - Zákonodarnému zboru v Národnej rade (NR) SR, ktorý tvorí 150 poslancov, pomáha pri práci dovedna 346 asistentov. Každý člen v snemovni má tak v priemere 2,3 asistenta. Najviac ich má Ľubomír Galko (SaS), pre ktorého pracuje sedem pomocníkov.

"Ani jeden z nich to nerobí na plný úväzok. Majú to buď ako vedľajšie zamestnanie, alebo sú to študenti. Každý z nich robí niečo iné. Niekto ma sprevádza na cestách do regiónov, iní zabezpečujú legislatívu, ďalší sa mi stará o poštu a vybavovanie agendy. Asistent z východného Slovenska mi zabezpečuje styk s ľuďmi na východe. Majú to celkom pekne rozdelené a každý takto získa cenné skúsenosti, čo sa im zíde aj do ďalšej praxe," vysvetlil pre TASR Galko. Posledným rekordérom bol pred rokmi v súčasnosti už exposlanec Peter Gabura (KDH) s desiatimi pomocníkmi.

Po šesť asistentov majú Erika Jurinová a Richard Vašečka (obaja OĽaNO). Piatich pomocníkov si zamestnali Jozef Mihál (SaS), Igor Matovič (OĽaNO), Antonín Cicoň, Anton Martvoň, Ján Podmanický (všetci Smer-SD) a Pavol Abrhan a Marián Kvasnička (obaja KDH).

Čo sa týka počtu asistentov na poslanecký klub, najviac - 4,5 asistenta na jedného poslanca ich majú liberáli zo SaS. Najmenej - 1,5 asistenta na poslanca pripadá v Moste-Híd.

Z dlhoročných poslancov nemá asistenta len predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Keď post šéfa parlamentu vykonával v rokoch 2006 až 2010, asistenta mu robil súčasný poslanec Otto Brixi (Smer-SD). Pomocníkov nemajú zatiaľ zaevidovaných ani noví poslanci Marián Radošovský a Jozef Bobík (obaja KDH), ktorí nastúpili do NR SR len nedávno ako náhradníci.

Na poslaneckú kanceláriu a asistenta má každý poslanec na mesiac pridelenú rovnakú sumu peňazí, ktorá dokopy predstavuje 2,7 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Ak má niektorý poslanec viac asistentov, pridelený balík peňazí musí medzi nich rozdeliť v pomere, na akom sa dohodnú. Niektorí asistenti pracujú aj pre viacero poslancov.