Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci za KDH vyzývajú R. Fica, aby splnil sľub o návrate sestier

Na snímke opozičný poslanec NR SR Pavol Zajac (KDH) Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec Pavol Zajac pripomenul, že predseda vlády vo svojom verejnom vyhlásení 5. februára nepovedal, že do nemocníc sa môžu vrátiť iba niektoré sestry, preto apeluje za návrat všetkých.

Prešov 22. februára (TASR) – Poslanci Národnej rady SR za KDH Pavol Zajac a Ján Hudacký poukazujú na vážny stav v zabezpečení zdravotnej starostlivosti vo Fakultnej nemocnici Jána Adama Reimana v Prešove, kde podľa ich informácií stále chýba okolo 170 zdravotných sestier. Navyše mnohé novoprijaté sestry nemajú potrebnú špecializáciu a nevyhnutnú prax. Prešovská nemocnica je pritom koncovým zdravotníckym zariadením pre takmer 800.000 obyvateľov.

Pavol Zajac dnes na tlačovej besede v Prešove vyzval predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby z pozície svojho úradu zakročil. „Chcel by som v tejto chvíli vyzvať premiéra Fica, aby naplnil tento svoj sľub, aby sa všetky sestry, ktoré dali výpovede, mohli vrátiť k lôžku pacienta. K tomu netreba ani otvárať rozpočet, ani prijímať nejakú špeciálnu legislatívu. Na to stačí dvihnúť telefón a zavolať ministrovi zdravotníctva, a ten dá pokyn riaditeľom nemocníc. V opačnom prípade, keď aj konkrétne v prešovskej nemocnici vedenie nemocnice alebo riaditeľ nemocnice nevie alebo nechce naplniť verejný prísľub premiéra tejto krajiny, tak chcem vyzvať premiéra Roberta Fica, aby takéto vedenie na čele s riaditeľom prešovskej nemocnice odvolal,“ povedal Zajac.

Poslanec pripomenul, že predseda vlády vo svojom verejnom vyhlásení 5. februára nepovedal, že do nemocníc sa môžu vrátiť iba niektoré sestry, preto apeluje za návrat všetkých. Zdôraznil, že vedenie prešovskej nemocnice nerokuje s Odborovým zväzom sestier a pôrodných asistentiek. Zvolilo taktiku nechať ich „vyhladovať a vraziť medzi ne klin“, vyjadril sa Zajac. Podľa jeho slov takýto postup nevedie k upokojeniu situácie v nemocnici, ale ešte viac sa naštrbujú vzájomné vzťahy, čo má negatívny vplyv na priaznivú pracovnú klímu.

Hudacký poukázal aj na to, že nedostatok zdravotných sestier limituje zdravotnícke výkony prešovskej nemocnice, čím prichádza o finančné zdroje zo zdravotných poisťovní. Vyjadril obavy, že pokles výkonov môže ohroziť hospodárenie nemocnice. Prezradil, že disponuje informáciami z kruhu lekárov, že sú ohrozované operačné zákroky, ktoré súvisia s chirurgiou, ortopédiou i ďalšími oddeleniami, kde chýbajú špecializované sestry. V tejto súvislosti citoval slová nemenovaného lekára, ktorý mu povedal, že „sestry, ktoré prijali, nemajú prax, neboli vôbec v nemocnici a sú nepoužiteľné minimálne jeden rok,“ uviedol Hudacký.

Pripomenul, že takáto ťažká situácia sa dá riešiť len rokovaním a prijatím určitých kompromisov, ako to robila v čase štrajku lekárov Radičovej vláda. „Chcem preto vyzvať vedenie prešovskej fakultnej nemocnice, aby začalo ústretovo komunikovať so zdravotnými sestrami, aby naplnili sľub premiéra tejto krajiny, aby sa sestry bez zbytočného ponižovania mohli vrátiť na svoje pracovisko a dostať zmluvu na dobu neurčitú,“ uviedol Hudacký. Po odchode do zahraničia by na Slovensku veľmi chýbali.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR v stanovisku k výzve premiérovi uviedol: „Chceme pripomenúť KDH, že v čase, keď pôsobil na čele ministerstva zdravotníctva ich nominant Ivan Uhliarik, sa platy sestier zvýšili v priemere o päť eur na hlavu, pričom za vlády Roberta Fica, to bolo 190 eur na hlavu. Predseda vlády si váži všetky sestry, ktoré zostali pri pacientoch alebo sa k nim vrátili. Zároveň chce zopakovať svoju výzvu, aby sestry pri návrate na voľné pracovné miesta individuálne rokovali s riaditeľmi nemocníc, a to za rovnakých podmienok ako v prípade sestier, ktoré v nemocniciach zostali alebo sa už vrátili.“

Hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková informovala, že z pôvodného počtu 395 sestier stiahlo výpovede ešte počas dvojmesačnej výpovednej lehoty 91 sestier. K dnešnému dňu nemocnica prijali 144 nových sestier, z nich 31 z radov bývalých sestier. Aktuálne nemocnica ponúka 153 voľných pracovných miest na pozíciu sestra. Sesterské odborárky nikdy nepredložili vedeniu nemocnice žiadne konkrétne a konsolidované požiadavky.