Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Poslanci majú o PVV hlasovať v utorok, diskutovať budú do prerokovania

Na archívnej snímke budova Národnej rady (NR) SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Písomne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku rečniť maximálne 20 minút. Ústne prihlásení majú vyčlenených najviac desať minúť.

Bratislava 3. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali o programovom vyhlásení vlády (PVV) a dôvere kabinetu hlasovať v utorok (4. 5.) o 10.00 h. V diskusii by mali v utorok pokračovať až do úplného prerokovania, teda dokým sa nevyjadria všetci prihlásení rečníci. Dohodli sa na tom zástupcovia jednotlivých klubov na poslaneckom grémiu a plénum návrh odobrilo.

Do diskusie je prihlásených ešte desať rečníkov písomne, po nich sa budú môcť poslanci prihlásiť ústne. Písomne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku rečniť maximálne 20 minút. Ústne prihlásení majú vyčlenených najviac desať minúť. Na rečníkov môžu poslanci reagovať faktickými poznámkami, tie môžu trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek môžu o slovo požiadať aj predseda či podpredsedovia snemovne, ale aj ministri a premiér. "Predsedovi národnej rady, podpredsedom národnej rady, prezidentovi republiky a členom vlády sa udelí slovo, kedykoľvek o to požiadajú. Ak požiada o slovo predseda národnej rady, prezident republiky alebo predseda vlády, dĺžka ich rečníckeho času nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku. Ak požiada o slovo podpredseda parlamentu alebo člen vlády, dĺžka ich rečníckeho času je najviac 20 minút.

Program kabinetu predložil na mimoriadnu schôdzu NR SR premiér Eduard Heger (OĽANO) v piatok (30. 4.). Piatkovej diskusii dominovali vyjadrenia viacerých členov kabinetu. Ministri pokračovali aj v pondelok ráno. Následne sa vyjadrili niekoľkí opoziční poslanci.