Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Poslanci náhle ukončili 4. schôdzu, P. Paška zvolal vzápätí novú

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dôvodom náhleho skončenia štvrtej parlamentnej schôdze a zvolania novej je podľa opozície pochybenie strany Smer-SD.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Štvrtá schôdza Národnej rady SR sa dnes náhle skončila.

Poslanci totiž odsúhlasili návrh predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) na presunutie neprerokovaných bodov na ďalšiu schôdzu, čím sa rokovanie ukončilo.

Následne zvolal novú šiestu schôdzu, ktorá sa začne v piatok 3. augusta o 9.00 h. Na tej sa zrejme bude plénum zaoberať prijímaním novely zákona o sociálnom poistení v skrátenom legislatívnom konaní. Práve tento bod skomplikoval priebeh štvrtej, dnes ukončenej schôdze. Opozícia tvrdila, že Paška nemal právo zaradiť tento bod do programu.

Momentálne rokuje poslanecké grémium, ktoré sa dohaduje na programe šiestej parlamentnej schôdze. Okrem otázky dôchodkov sa na nej možno objaví aj novela kompetenčného zákona, ktorá je podľa opozície tiež pre Smer-SD dôležitá.

Tu bude player


Podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) považuje postup, ktorý zvolil Paška, za "procesne najčistejšie riešenie". V piatok 3. augusta sa začne podľa jej slov šiesta schôdza, na ktorej sa objavia všetky doteraz neprerokované body. Tak novela zákona o sociálnom poistení v skrátenom konaní, ako aj zmena kompetenčného zákona a poslanecké návrhy.

Opozícia označuje vládny Smer za babrákov, ktorí hrubo pochybili



Dôvodom náhleho skončenia štvrtej parlamentnej schôdze a zvolania novej je podľa opozície pochybenie strany Smer-SD. "Hrubo pochybili a aj napriek tomu si nedajú pokoj," zdôraznil na dnešnom brífingu šéf SaS Richard Sulík s tým, že najlepším riešením by bolo diskusiu o novele zákona o sociálnom poistení viesť v štandardnom procese.

"Pri takýchto vážnych zmenách sa ponáhľať neoplatí," doplnil ho predseda Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že líder KDH Ján Figeľ upozornil na prípravu a prerokovávanie legislatívy v rozpore so zákonom už od medzirezortného pripomienkového konania až po diskusiu v pléne.

"Sú to obyčajní korunovaní babráci," odkázal šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorého trápil zbytočne stratený čas.

"To, čo predviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) tento týždeň roztrhaním symbolického papiera predstavujúceho štátny rozpočet, ktorý prešiel aj vďaka jeho politike a pôsobeniu v parlamente, to, čo predviedli na piatej schôdzi pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS rozprávaním o hlúpych a zlých zákonoch, v ktorých Slovensko funguje, je neúcta k zákonom, je neúcta k demokracii, je neúcta k právu," uviedol Figeľ.

Lídri opozičných strán spoločne deklarovali aj naďalej odmietavý postoj k navrhovaným zmenám v dôchodkovom systéme. "Ide o čisté riešenie v tejto situácii, čím sa však náš odmietavý postoj nemení," podotkol Figeľ. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo doplnil, že na nadchádzajúcej schôdzi so začiatkom v piatok (3.8.) sa opozícii opätovne otvára druhá šanca na presvedčenie politikov strany Smer-SD o nesprávnosti návrhu.

"Plán socialistov v tejto chvíli nevyšiel," zdôraznil Frešo. Pokračovať tak chce "v zápalistom boji", aby sporitelia nestratili viac ako polovicu príspevkov do druhého piliera a neboli zdvojnásobené odmeny pre DSS. "Je to zápas, v ktorom sme možno v tejto chvíli v menšine, je nás ďaleko menej ako 83 hlasnej väčšiny, ale vidíme, že sú šance ako to ubrániť a brániť to doslova do posledného dychu. Je našou povinnosťou zastať sa ľudí, ich sporenia na dôchodok," uzavrel.


Tu bude player



Piatkový rokovací deň sa začne o 9.00 h a skončiť má o 16.00 h. Šiesta schôdza má následne pokračovať v pondelok 6. augusta.