Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Poslanci Národnej rady SR odmietli viaceré návrhy

Na archívnej snímke rokovacia sála. Foto: TASR Martina Kriková

Do druhého čítania neprešla novela zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne SaS. Jej cieľom bolo upraviť pravidlá pre elektronickú zdravotnú dokumentáciu.

Bratislava 16. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli viaceré návrhy. Neschválili napríklad novelu Občianskeho zákonníka z dielne skupiny poslancov za OĽANO a Sme rodina, ktorej cieľom bolo zabrániť podvodom, ktoré sa dejú medzi manželmi pri rozvodoch a týkajú sa bezpodielového vlastníctva manželov. Takéto podvody sa podľa predkladateľov najčastejšie vyskytujú pri ručení, pristúpení k záväzku, ale aj pri zmenkách a šekoch.

Poslanci odmietli aj novelu Trestného zákona z dielne Tomáša Tarabu (nezaradený). Docieliť chcel podľa vlastných slov posilnenie garancie dodržiavania základných práv a priblíženie sa európskym štandardom trestného práva, a to všetko pri zefektívnení chodu štátu v oblasti trestného práva a optimalizácii nákladov štátu vynakladaných v súvislosti s trestnou politikou štátu. Novela mala rozširovať možnosti individualizácie trestu.

Do druhého čítania neprešla novela zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne SaS. Jej cieľom bolo upraviť pravidlá pre elektronickú zdravotnú dokumentáciu. Miesto kvalifikovaného elektronického podpisu navrhovali predkladatelia, aby sa mohol používať zdokonalený elektronický podpis s pripojením kvalifikovanej elektronickej časovej pečiatky.