Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Poslanci nepôjdu na prieskum do nemocníc v Žiline, Prešove a Trnave

Ilustračná snímka Fakultnej nemocnice v Trnave Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vyplynulo to z dnešného mimoriadneho rokovania parlamentného zdravotníckeho výboru, ktorý zasadol z podnetu opozičných poslancov.

Bratislava 10. februára (TASR) – Poslanci nepôjdu preveriť situáciu do nemocníc v Prešove, Žiline a Trnave, odkiaľ nedávno odišlo najviac sestier. Vyplynulo to z dnešného mimoriadneho rokovania parlamentného zdravotníckeho výboru, ktorý zasadol z podnetu opozičných poslancov. Prieskum by sa konal, ak by zaň hlasovala väčšina členov výboru, to sa nestalo.

Žiadosť na mimoriadne zvolanie výboru podal minulý týždeň poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný (nezaradený). Chcel, aby poslanci po návštevách nemocníc "objektivizovali informácie" o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Mali sa bližšie pozrieť na personálne zabezpečenie nemocníc či rozsah obmedzenia poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Predseda výboru Richard Raši (Smer-SD) vidí v poslaneckom prieskume predvolebnú kampaň niektorých poslancov. V nemocniciach by podľa neho toho veľa nezistili. Na rokovaní výboru preto vystúpili riaditelia dotknutých nemocníc. Raši povedal, že poslancom dokážu poskytnúť všetky potrebné informácie, aj také, ku ktorým by sa počas prieskumu nedostali.

Opoziční poslanci vo výbore však oponovali. V nemocniciach si chceli vypočuť aj "tú druhú stranu". Podľa nich je potrebné hovoriť s personálom a pacientmi priamo na mieste. "Nikto by si tu v tvrdeniach nedovolil zavádzať," povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). Opozícia nechápe, že ak je "všetko v poriadku", prečo sa prieskum na výbore neschválil. "Čoho sa bojíte?" pýtal sa Novotný.

Riaditelia nemocníc na zasadnutí výboru deklarovali, že v zariadeniach nedochádza k ohrozeniu zdravotného stavu pacientov, akútnu starostlivosť nemocnice poskytujú stopercentne. Personál podľa nich poskytuje aj tú plánovanú, hoci nie v plnom rozsahu. Zhodli sa tiež, že v zariadeniach napĺňajú minimálne personálne normatívy aj materiálno-technické nároky. Niekde muselo dôjsť k redukcii lôžok, no podľa riaditeľov to nie je nič ohrozujúce. Čislák za tvrdeniami riaditeľov stojí. V Prešove chýba asi 180 sestier, v Trnave okolo 43 a v Žiline 80.

"Aktuálnym problémom nie sú len stovky odídených sestier z nemocníc. V priebehu niekoľkých rokov môže zo Slovenska odísť kvalitná pracovná sila, to je problém," reagovala prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová. V systéme zdravotníctva podľa nej nie sú nespokojné iba sestry vo výpovedi, ale aj iné. V zahraničí je o sestry podľa Lazorovej záujem. Je jej však ľúto, že na Slovensku nemajú podmienky na prácu, s ktorými by viaceré boli spokojné.

Opoziční poslanci sa na výbore zaujímali najmä o situáciu v prešovskej nemocnici. Prvého februára odtiaľ odišlo najviac sestier. Novotnému sa napríklad nepozdávalo, prečo riaditeľ nemocnice Radoslav Čuha poslancom rozdal informácie o novoprijatých sestrách bez bližšieho určenia špecializácie. Kritizoval tiež, že skúsené 40-ročné ženy nahradili mladými 20-ročnými. Pacienti by podľa neho mohli chýbajúcu prax pocítiť.

"Týmto faktom vyvraciame tvrdenia, že zamestnávame dôchodkyne, ktoré potrebujú obnoviť vedomosti," reagoval Čuha. V nemocnici má podľa neho špecializáciu asi 58 percent sestier. Sedem armádnych sestier pracuje na anestéziológii, informoval riaditeľ. Zmluvu majú podpísanú do konca marca. Čuha nevedel presne povedať, kedy nemocnica naplní chýbajúcich vyše 180 pracovných miest. Aktívny záujem o zamestnanie však podľa neho je.

"Nie je nič výnimočné na tom, že v nemocnici pracujú armádne sestry. Na Slovensku máme okolo 40 armádnych sestier, cirkulujú po zdravotníckych zariadeniach," reagoval Čislák. Minister nevedel na výbore odpovedať na otázku, odkiaľ sa novoprijaté sestry v Prešove vzali.

"Ako toto môžete povedať, akože neviete? Tak niekde robia sestry enormné nadčasy a okolo Prešova sa zrazu len tak nájdu? To boli niekde len tak pohodené v prírode?" pýtal sa poslanec Peter Osuský (SaS). "Nemôžem predsa poznať každú sestru, ale vedenia nemocníc presne vedia, koho zamestnávajú," odpovedal. Nemocnica oslovovala sestry, ktoré mala v evidencii.

Čuha tvrdí, že sestry v nemocnici neboli nespokojné. Výpovede dali "zo solidarity k ostatným sestrám". Člen výboru Ivan Uhliarik (KDH) o tomto tvrdení zapochyboval, riaditeľ nemocnice ho viackrát zopakoval.

"Nebolo to iba zo solidarity, sestry vyjadrili aj nespokojnosť s tým, ako funguje systém v zdravotníctve. Boli sme už unavené," dodala jedna zo sestier v prešovskej nemocnici.