Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Poslanci začali rokovací deň výročnou správou o pozemkovom fonde

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dnes poslancov zamestná aj výročná správa o činnosti Fondu národného majetku SR či návrh účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2014.

Bratislava 30. júna (TASR) – Slovenský pozemkový fond (SPF) hospodáril v minulom roku so ziskom viac ako 23 miliónov eur. Vyplýva to z výročnej správy za rok 2014, ktorou začali poslanci Národnej rady SR deviaty rokovací deň 53. schôdze parlamentu.

Generálna riaditeľka SPF Gabriela Matečná (nominantka Smeru-SD) poslancov informovala, že príjmy fondu dosiahli vlani 33 miliónov eur a výdavky 15 miliónov eur. "V roku 2014 SPF vykázal kladný výsledok hospodárenia vo výške 23 miliónov eur. Je to hádam najvyšší kladný výsledok, aký fond za svoje obdobie dosiahol," konštatovala. Najdôležitejšou agendou SPF je podľa nej plnenie reštitučných náhrad. V minulom roku úplne vybavil 1182 reštitučných rozhodnutí.

Alojz Hlina (KDH) upozornil na to, že fond zamenil 65 hektárov scelenej pôdy pri bratislavskom letisku, ktorá je vhodná na výstavbu, so susedom premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Opozičný poslanec to považuje za krádež a poškodenie národnoštátnych záujmov. "Slovenský pozemkový fond svojím nezodpovedným prístupom pripravil občanov tejto krajiny minimálne o miliardu slovenských korún," zdôraznil.

Šéfka fondu Hlinovo obvinenie označila za absolútnu lož a prekrúcanie faktov. Nešlo podľa nej o zámenu pozemkov, ale o bezodplatný prevod týkajúci sa reštitučných nárokov.

Poslancov dnes zamestná aj výročná správa o činnosti Fondu národného majetku SR či návrh účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2014. V skrátenom konaní by mali rozhodnúť o osude vládnej novely zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií. Čaká ich aj definitívne hlasovanie o novele školského zákona, ktorá mení spôsob voľby riaditeľov škôl v prospech zriaďovateľa.