Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Poslanci zo SaS chcú viac údajov o správcoch reštrukturalizácií

Eugen Jurzyca, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Opoziční poslanci sú presvedčení, že v súčasnosti sa ľudia zo zoznamu správcov dozvedia len málo hovoriace údaje, akými sú napríklad meno, názov, adresa.

Bratislava 30. mája (TASR) - Verejnosť by mala byť lepšie informovaná o doterajšej činnosti správcov konkurzných a reštrukturalizačných konaní. Opoziční poslanci NR SR zo strany SaS Eugen Jurzyca a Jana Kiššová preto navrhujú, aby sa rozšíril okruh údajov zapisovaných do zoznamu správcov.

"Touto novelou chceme dosiahnuť, aby veritelia, odborná aj laická verejnosť mohli posúdiť doterajšie výsledky správcov a vytvoriť tak tlak na to, aby boli najťažšie prípady zverené najskúsenejším správcom," uviedol pre TASR Jurzyca.

Opoziční poslanci sú presvedčení, že v súčasnosti sa ľudia zo zoznamu správcov dozvedia len málo hovoriace údaje, akými sú napríklad meno, názov, adresa. "Pre vytvorenie si obrazu o profesijnej histórii a skúsenostiach správcu je ale potrebné poznať ďalšie skutočnosti," uviedli v predkladacej správe zákonodarcovia.

Preto navrhujú, aby sa do zoznamu správcov uvádzali aj údaje o percentuálnej miere uspokojenia zabezpečených veriteľov a osobitne nezabezpečených veriteľov v jednotlivých ukončených konkurzných konaniach a reštrukturalizačných konaniach, o dĺžke jednotlivých ukončených konkurzných a reštrukturalizačných konaní, náklady týchto konaní ako podiel z majetku úpadcu a náklady jednotlivých ukončených reštrukturalizačných konaní ako podiel z majetku dlžníka.

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka. Parlament by sa mal ňou zaoberať už na nadchádzajúcej schôdzi, ktorej začiatok je naplánovaný na 16. júna tohto roka.