Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Poslanci odhlasovali učiteľom päťpercenté zvýšenie platov

Učiteľka Foto: TASR/František Iván

Okrem päťpercentného zvýšenia tarifných platov má platy učiteľov navýšiť tiež zmenené nariadenie vlády, ktoré samosprávam nariaďuje dávať celú čiastku mzdového normatívu školám na platy.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Platové tarify učiteľov a odborných zamestnancov školstva od budúceho roka vzrastú o päť percent. Vyplýva to zo zákona o štátnom rozpočte, ktorý dnes schválili poslanci NR SR.

O rovnaké percento si prilepšia aj nepedagogickí zamestnanci. Prostriedky na toto zvýšenie však nepôjdu do taríf, ale cez normatívy.

Zvýšenie taríf učiteľov a odborných zamestnancov presadil do zákona roka cez pozmeňujúci návrh predseda finančného a rozpočtového výboru Daniel Duchoň (Smer-SD). V jeho materiáli sa uvádza, že platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov sa od 1. januára 2013 zvýšia o päť percent, ak sa v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2013 nedohodne inak.

Pôvodný pozmeňujúci návrh k rozpočtu hovoril, že učitelia dostanú päť percent alebo nič. Zvýšenie platov nemôžu očakávať hasiči, záchranári či policajti. "Funkčné platy príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Národného bezpečnostného úradu a colníkov sa v roku 2013 zvýšia o nula percent," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

Iný postup navrhol podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, ktorý chcel zvýšiť platy učiteľov a odborných zamestnancov v školstve o päť percent v januári 2013 a o ďalších päť percent od júla 2013. Opozičný poslanec však nechcel týmto opatrením navýšiť hotovostný deficit, ale potrebných 31 miliónov eur získať z iných kapitol štátneho rozpočtu. Malo ísť o zrušenie výstavby ďalšej budovy pre ministerstvo zahraničných vecí v hodnote 3,4 milióna eur, ako aj zníženie rezervy predsedu vlády o milión eur, zlúčenie rezervy vlády a rezervy na realizáciu súdnych a exekučných rozhodnutí a ich zníženie o 50 percent, čo je asi 7,5 milióna eur.

Ďalšie peniaze ponúkal znížením transferu štátu do Sociálnej poisťovne, čo by prinieslo 12,5 milióna eur. Počítal aj so znížením zamestnancov regionálneho školstva o pol percenta, čo by prinieslo asi 6,5 milióna eur. Dovedna tak Novotný ponúkal 30,9 milióna eur.

Hrubé mzdy učiteľov by v budúcom roku mali oproti tomuto roku podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) stúpnuť o 11,2 percenta. "S istotou môžem potvrdiť, že jednak legislatívne predpoklady, ktoré vytvorila vláda, jednak zdroje, ktoré sú vytvorené v štátnom rozpočte, vytvoria predpoklady, aby priemerná mzda učiteľov v budúcom roku stúpla o 94 eur na 934 eur," vyhlásil minulý týždeň Kažimír. Okrem päťpercentného zvýšenia tarifných platov má platy učiteľov navýšiť tiež zmenené nariadenie vlády, ktoré samosprávam nariaďuje dávať celú čiastku mzdového normatívu školám na platy.