Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Poslanci odmietli dve novely R. Schlosára a M. Beluského

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Navrhli napríklad, aby mali policajné orgány nielen právomoc, ale aj povinnosť administratívne vyhostiť cudzincov v taxatívne vymenovaných prípadoch.

Bratislava 15. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli novelu zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ako aj novelu o pobyte cudzincov z dielne Rastislava Schlosára a Martina Beluského (obaja nezaradení).

Cieľom prvého návrhu bolo umožniť profesionálnym vojakom, vojakom v aktívnej zálohe, ako aj vojakom mimoriadnej služby, a to vrátane policajtov, príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže a hasičov, odoprieť vojenskú službu mimo územia Slovenskej republiky.

Novelou zákona o pobyte cudzincov chceli podľa vlastných slov zabezpečiť ochranu Slovenska pred nelegálnymi migrantmi a inými cudzincami, ktorí bez oprávnenia vstupujú alebo sa zdržiavajú na území SR. Navrhli napríklad, aby mali policajné orgány nielen právomoc, ale aj povinnosť administratívne vyhostiť cudzincov v taxatívne vymenovaných prípadoch. Chceli tiež urýchliť proces administratívneho vyhostenia tak, aby príslušný policajný útvar rozhodoval o tejto veci bezodkladne.