Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Poslanci odmietli dve novely zákona o obecnom zriadení

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V oblasti kompetencií obecného zastupiteľstva a poslancov navrhovali predkladatelia rozšíriť okruh osôb, ktoré je poslanec oprávnený počas rokovania obecného zastupiteľstva interpelovať.

Bratislava 15. júna (TASR) - Národná rada (NR) SR vo štvrtok odmietla dve novely zákona o obecnom zriadení z dielne hnutia OĽANO a priatelia. Jedna sa týkala "zvyšovania transparentnosti a zasadnutí zastupiteľstva". Druhá mala za cieľ upraviť sistačné právo, teda právo veta predsedu kraja, primátora a starostu voči uzneseniam zastupiteľstva.

V oblasti kompetencií obecného zastupiteľstva a poslancov navrhovali predkladatelia rozšíriť okruh osôb, ktoré je poslanec oprávnený počas rokovania obecného zastupiteľstva interpelovať. Rovnako chceli rozšíriť okruh osôb, od ktorých poslanec a obecné zastupiteľstvo môžu požadovať informácie a vysvetlenia. Argumentovali snahou o väčšiu otvorenosť samospráv. Mienili upraviť aj niektoré povinnosti obcí v oblasti zverejňovania.

Čo sa týka práva veta predsedu samosprávneho kraja, primátora a starostu voči uzneseniam zastupiteľstva, upraviť ho poslanci navrhovali tak, aby každý z týchto orgánov mal v procese práva aj povinnosti s aktívnym zapojením prokuratúry a prípadným ukončením spornej veci až na Najvyššom správnom súde (NSS) SR.