Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Poslanci okolo Juraja Miškova podporia za šéfa NKÚ len nominanta SaS

Na archívnej snímke Juraj Miškov (vľavo) a Jozef Kollár, poslanci NR SR. Foto: TASR/Michal Svítok

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Juraj Miškov, Jozef Kollár, Martin Chren a Daniel Krajcer, ktorí založili stranu SKOK, podporia za šéfa NKÚ SR len odborne zdatného nominanta SaS.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Juraj Miškov, Jozef Kollár, Martin Chren a Daniel Krajcer, ktorí založili stranu SKOK, podporia za šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR len odborne zdatného nominanta SaS. Práve tejto strane podľa nich patrí právo nominovať nového šéfa úradu. Kolegov z KDH vyzývajú, aby nekolaborovali so Smerom-SD a nepresadzovali vlastného kandidáta.

"Vyzývame aj ostatné parlamentné strany, menovite KDH, aby sa nestali spojencami strany Smer a nepomáhali jej tým, že by uzavreté dohody chceli porušiť a presadzovať vlastných nominantov na základe zákulisných dohôd s vládnou stranou," zdôraznil Juraj Miškov. Poukázal, že pôvodná dohoda počítala s nomináciou od SaS. "Podľa uzatvorených dohôd nominuje predsedu NKÚ opozícia, a toto miesto patrí strane SaS," pripomenul Miškov.

Nová voľba šéfa NKÚ bude 19. mája. Kandidáta možno predkladať do 6. mája do 16.00 h. Termín vypísal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Nepovedal, či bude Smer-SD trvať na tom, aby sa na jedinom kandidátovi zhodla celá opozícia.

Naposledy nominovalo kandidáta KDH s podporou viacerých kolegov z opozície. Chystá sa na to aj teraz. V hre je aj meno Maroša Žilinku, ktorého navrhlo hnutie aj naposledy. Pred hlasovaním ho však stiahlo, keďže voľba mala byť tajná, hoci opozícia žiadala verejnú.

NKÚ vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR). Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Novú voľbu vyhlasuje predseda parlamentu.