Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci OĽaNO sa obrátili na prokurátora pre kauzu na ZŠ Matejovce

Opoziční poslanci pripomínajú, že podľa zákona síce zriaďovateľ školy, v tomto prípade mesto Poprad, vymenúva riaditeľa školy, no robí tak až na návrh rady školy.

Poprad/Bratislava 10. júla (TASR) - Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová, poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Helena Mezenská a Richard Vašečka sa obrátili na okresného prokurátora, aby preskúmal zákonnosť rozhodnutia mesta Poprad vymenovať za riaditeľa Základnej školy (ZŠ) v Poprade - Matejovciach kandidáta Petra Husára. Mesto Poprad na čele s primátorom Antonom Dankom totiž odignorovalo rozhodnutie rady školy, ktorá vo výberovom konaní na začiatku roka vybrala iného kandidáta, a to vtedajšiu riaditeľku Máriu Dudzikovú.

Opoziční poslanci pripomínajú, že podľa zákona síce zriaďovateľ školy, v tomto prípade mesto Poprad, vymenúva riaditeľa školy, no robí tak až na návrh rady školy. "Rada školy predkladá návrh na kandidáta na riaditeľa na základe výsledkov výberového konania," ozrejmili poslanci. Návrh rady školy je pritom pre zriaďovateľa záväzný. Napriek tomu primátor mesta Poprad tento návrh odignoroval a na post riaditeľa školy menoval svojho vlastného kandidáta.

Opoziční poslanci dodávajú, že nie sú jediní, ktorí ostali primátorovým konaním pohoršení. Proti rozhodnutiu primátora sa totiž obrátili aj občania petíciou. "Občania v petícií žiadali rešpektovanie zákonov Slovenskej republiky a bezodkladnú zmenu rozhodnutia primátora mesta Poprad," tvrdia poslanci, ktorí sú presvedčení, že zákon by mal platiť pre každého. Myslia si tiež, že v zmysle zákona bude činnosťou prokuratúry odstránené porušenie zákonnosti, že budú obnovené porušené práva dotknutých osôb a bude aj vyvodená zodpovednosť za porušenie voči tým osobám, ktoré za takéto porušenie nesú zodpovednosť.

Kauza vo veci riaditeľa ZŠ v Matejovciach už trvá dlhšie a vášne sa rozpútali potom, čo primátor Popradu nevymenoval do funkcie bývalú riaditeľku Máriu Dudzikovú. V tejto súvislosti mali okrem iného rodičia na rodičovskom združení riaditeľa Husára obviniť z xenofóbie a obťažovania. Ten reagoval trestným oznámením na neznámeho páchateľa za ohováranie. Primátor Danko tvrdí, že na nevymenovanie riaditeľky do funkcie má zákonne dôvody a nekonal svojvoľne.