Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci majú prísť o plat za iné funkcie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Navrhuje to KDH v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali od decembra poberať plat len za mandát a nie aj za iné funkcie, ktoré vykonávajú. Navrhuje to KDH v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

Ak budú kresťanskí demokrati úspešní, poslancovi by okrem poslaneckého platu viac nepatrila mzda či odmena napríklad za výkon funkcie starostu, primátora, predsedu VÚC či miestneho poslanca. "Je veľa poslancov NR SR, ktorí popri poslaneckom mandáte vykonávajú iné funkcie v samosprávnych orgánoch miest a obcí alebo v zamestnaneckom pomere a napriek tomu, že vykonávajú tieto iné činnosti, prakticky na skrátený úväzok, poberajú viacero príjmov z verejných zdrojov," argumentujú Július Brocka, Ján Figeľ, Alojz Přidal a Marián Kvasnička (všetci KDH). Tento stav považujú za nespravodlivý a neúnosný.

Predstavitelia hnutia tiež poukazujú na to, že Ústava SR obmedzuje niektorých ústavných činiteľov, napr. prezidenta, členov vlády, sudcov i funkcionárov Najvyššieho kontrolného úradu SR. Hlava štátu nesmie vykonávať inú platenú funkciu, povolanie alebo podnikateľskú činnosť, výkon funkcie ministra je zase nezlučiteľný s výkonom poslaneckého mandátu, so štátno-zamestnaneckým pomerom, s pracovným pomerom alebo inou zárobkovou činnosťou, okrem správy vlastného majetku, vedeckej, pedagogickej, literárnej alebo umeleckej činnosti.

Zároveň platí, že starosta, ktorý svoju funkciu nevykonáva na plný úväzok, nedostane celý plat. "Nie je preto dôvod, aby to bolo inak v prípade, že verejný funkcionár územnej samosprávy je zároveň poslancom NR SR a za svoju funkciu v NR dostáva plat poslanca v plnej výške. Skutočnosť, že postavenie poslancov NR SR nie je obdobne upravené a umožňuje im poberať viacero príjmov z verejných zdrojov, vnáša do praxe nielen chaos, ale je nespravodlivá, značne demotivujúca aj demoralizujúca pre mnohých občanov SR," tvrdia kresťanskí demokrati. Ak ich návrh prejde, KDH počíta s úsporou na strane verejných financií vo výške cca 2,5 milióna eur ročne.

KDH obdobný návrh presadzovalo aj pred pol rokom, 4. februára ho však plénum odmietlo. Právnu normu vtedy nepodporil ani jeden poslanec vládneho Smeru-SD a SaS, zdržal sa aj nezaradený Juraj Droba.