Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci pôjdu na prieskum do Matice slovenskej v septembri

Poslanec Jozef Viskupič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanci zamerajú pozornosť na aktuálne problémy spojené s činnosťou Matice slovenskej v majetkových veciach a nakladanie s rozpočtovými prostriedkami.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady SR z parlamentného výboru pre kultúru a médiá vykonajú 27.-28. septembra poslanecký prieskum v sídle Matice slovenskej v Martine. S termínom súhlasil aj predseda Matice Marián Tkáč. Informoval o tom dnes poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO), ktorý akciu ešte v júli inicioval.

Od prieskumu si sľubuje odpovede na množstvo otáznikov súvisiacich s hospodárením Matice. Poslanci výboru preto zamerajú pozornosť na aktuálne problémy spojené s činnosťou Matice slovenskej v majetkových veciach a nakladanie s rozpočtovými prostriedkami.

"Ide o inštitúciu, do ktorej štát prispieva sumou takmer 1,5 milióna eur ročne. Ide o nakladanie s verejnými zdrojmi a práve preto treba zistiť, ako vlastne Matica slovenská a jej vedenie s týmito prostriedkami hospodári – aké dlhy tvorí, kam zmizol národný poklad, alebo prečo a ako plánuje predaj tlačiarne Neografia, ktorá tvorí podstatný zdroj príjmov tejto inštitúcie," dodal Viskupič.