Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Poslanci pokračujú v diskusii o novele Trestného zákona aj v piatok

Na archívnej snímke dolný rad sprava predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Doterajšej diskusii dominovali vystúpenia opozície, ktorá kritizuje obsah novely.

Bratislava 2. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú aj tretí deň 9. schôdze v diskusii o novele Trestného zákona, ktorá je aktuálne v druhom čítaní. Novele sa parlament venuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Doterajšej diskusii dominovali vystúpenia opozície, ktorá kritizuje obsah novely. Hovorí o škodlivých zmenách pre krajinu, namieta najmä skracovanie premlčacích lehôt, zmeny trestných sadzieb a hraníc škody pri majetkovej trestnej činnosti, ale aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Opozícii nestačia ani úpravy novely navrhnuté vo výbore koalíciou, považuje ich za kozmetické. Poslanci predložili k vládnej novele aj desiatky opozičných pozmeňujúcich návrhov.

Koalícia, naopak, trvá na dôvodnosti novely. V úvode diskusie minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) predstavil zmeny, ktoré v spoločnej správe z výborov navrhla koalícia. Tvrdí, že úpravy reagujú na výhrady odborníkov, Európskej komisie, ako aj na návrhy opozičných strán. Zopakoval dôvody na novelizáciu zákona.