Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanci prerokujú 2. pilier v skrátenom legislatívnom konaní

Ilustračné foto Foto: TASR

Za skrátený režim hlasovalo dnes 83 poslancov, 25 bolo proti a 15 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.

Bratislava 29. januára (TASR) – Parlament prerokuje návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení v skrátenom legislatívnom konaní na súčasnej schôdzi. Za skrátený režim hlasovalo dnes 83 poslancov, 25 bolo proti a 15 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.

Vláda novelou reaguje na situáciu, ktorá vznikla od začiatku tohto roka po spustení vyplácania dôchodkov z druhého piliera. "Ukazuje sa, že aj vzhľadom na výšku dôchodkov, ktoré sú sporiteľom za ich nasporené sumy ponúkané, je v súčasnosti účasť na druhom pilieri pre istú skupinu sporiteľov nevýhodná," zdôvodňuje rezort v materiáli.

Sporitelia preto dostanú možnosť prehodnotiť svoje rozhodnutie a od 15. marca do 15. júna 2015 zo systému vystúpiť. Tak ako pri predchádzajúcich otvoreniach druhého piliera, zákon umožní do neho aj vstúpiť.

Vystúpiť z druhého piliera budú môcť všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku či predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), prípadne, ktorí si s ňou dohodli vyplácanie výnosu z investovania.

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, musí podľa ministerstva práce doručiť Sociálnej poisťovni (SP) písomné oznámenie s prejavom vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa o tom informuje sporiteľovu DSS, ktorá prevedie jeho nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov, vrátane výnosu z nich, na účet SP v Štátnej pokladnici. Ak si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená.

"Vplyv na rozpočet verejnej správy, podnikateľské prostredie, ani vplyv na hospodárenie obyvateľstva, respektíve na sporiteľov nie je možné odhadnúť, pretože nie je možné odhadnúť počet sporiteľov, ktorí vystúpia zo systému starobného dôchodkového sporenia, a ktorí do neho vstúpia," uvádza rezort.