Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rokovanie o novele ústavy sa odkladá na jún

Ilustračné foto Foto: TASR

Po dnešnom rokovaní vládneho Smeru-SD a opozičných poslancov na tému novely to potvrdila poslankyňa Národnej rady SR za Most-Híd Lucia Žitňanská.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Rokovanie o novele ústavy, ktorá má priniesť zmeny v justícii a zakotvenie manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy, sa posunie z májovej na júnovú schôdzu Národnej rady SR.

Po dnešnom rokovaní vládneho Smeru-SD a opozičných poslancov na tému novely to potvrdila poslankyňa Národnej rady SR za Most-Híd Lucia Žitňanská. Keďže sa politici nedohodli na kľúčových témach, podľa nej sa aspoň dohodli na tom, že predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) navrhne, aby prerokovanie novely ústavy bolo preložené.

Žitňanská uviedla, že dnešné rokovanie neprinieslo posun v kľúčových otázkach, teda v sudcovských previerkach a v navrhovanej zmene kreovania Súdnej rady SR. Opozícia podľa Žitňanskej tvrdí, že plošné previerky sudcov sú neprijateľné a je za to, aby prezidentovi zostala právomoc na nominovanie troch členov Súdnej rady. "Sme pripravení hovoriť o rôznych typoch preverovania nových sudcov, možno v prípadoch, kde sú nejaké podozrenia," pripustila poslankyňa.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) odišiel z rokovania v lepšej nálade a tvrdil, že v niečom našli zhodu. "Minimálne je ochota rozprávať sa o nejakom spôsobe preverenia spôsobilosti sudcov, nebolo to zavrhnuté," povedal. Dodal však, že trvá na tom, aby preverovanie sudcov bolo plošné. Tvrdí, že si nevie predstaviť iný spôsob, ako očistiť justíciu od ľudí, ktorí jej kazia meno. Myslí si, že aj v otázke nominovania členov Súdnej rady bude možné nájsť kompromis. Borec ďalej uviedol, že zachytil zhodu s jeho návrhom v otázke zrušenia sudcovskej imunity, podľa ktorého by sudcov obviňovali prokurátori Generálnej prokuratúry SR a obvinení sudcovia by súdili až do právoplatného rozhodnutia súdu. "Aby nedošlo k tomu, že by sa táto možnosť zneužívala na odstavenie zákonného sudcu," vysvetlil Borec.

Dnešná diskusia na ústavnoprávnom výbore bola podľa KDH konštruktívna a hnutie má záujem dosiahnuť dohodu. "KDH nenamietlo návrh na presunutie termínu rokovania o tomto bode na nasledujúcu schôdzu so záujmom hľadania širšieho konsenzu na ústavných zmenách," uviedol v stanovisku hovorca hnutia Matej Kováč. Podľa poslanca Miroslava Kadúca (OĽaNO) dnešné stretnutie neprinieslo žiaden relevantný posun. "Trváme na očiste súdnictva, ale nesmie to byť očista od tých dobrých. Práve to by sa stalo, ak by prešiel návrh z dielne vládneho Smeru," poznamenal Kadúc. Návrh, aby prezident už nemohol nominovať členov Súdnej rady, podľa neho nemá žiadne zdôvodnenie. "Toto nie je ničím odôvodnené, preto sa môžeme domnievať, že KDH má skôr subjektívne dôvody ako vecné," vyhlásil.