Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanci rokujú o sérii zákonov z envirorezortu

Na archívnej snímke poslanci počas rokovania Národnej rady SR Foto: TASR – Štefan Puškáš

Slovensko zároveň po kritike zo strany Európskej komisie opäť mení legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Séria návrhov zákonov z dielne ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) otvorila šiesty rokovací deň 10. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Jedným z nich je nový zákon o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach. Rezort chce zákonom vyradiť štyri nebezpečné látky.

"Doplnené nebezpečné látky bis(2-etylhexyl)-ftalát (DEHP), benzyl-butyl-ftalát (BBP), dibutyl-ftalát (DBP) a diizobutyl-ftalát (DIBP) sú látky vzbudzujúce veľmi veľké obavy, keďže môžu mať počas postupov nakladania s odpadom z elektrických zariadení a elektronických zariadení negatívny vplyv na recykláciu, ako aj na ľudské zdravie a životné prostredie," vysvetlil envirorezort.

Slovensko zároveň po kritike zo strany Európskej komisie opäť mení legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Pre nesprávne a neúplné prebratie európskej smernice SR čelí od 2013 infrigementu, teda konaniu o porušení Zmluvy o fungovaní EÚ. Ohrozuje to aj čerpanie eurofondov.

Zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie sa už preto novelizoval v roku 2014. Európska komisia však aj potom SR vyčítala, že do legislatívy nepremietla všetky otázky, ktoré rieši smernica. Chýbať má napríklad povinnosť developéra brať do úvahy pri výbere z viacerých alternatív aj environmentálne vplyvy či zákonná garancia toho, že verejnosť dostane informácie o možnosti obrátiť sa na súd. Nie všetky pripomienky sú v novom právnom rámci zohľadnené.

Sólymos navrhuje aj zmenu zákona o odpadoch. Právna norma je zameraná najmä na plnenie záväzkov Slovenskej republiky s cieľom transpozície zmeny smernice týkajúcej sa oblasti vodnej politiky do právneho poriadku Slovenskej republiky. V druhom čítaní je aj novela zákona o vodách.