Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Deti poslancov dostanú vlastný kútik, do pléna ich nosiť nebudú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Podpredseda parlamentu Béla Bugár zároveň zdôvodnil, prečo dieťa do pléna nepatrí.

Bratislava 3. mája (TASR) - Poslanci s malými deťmi dostanú detský kútik, v ktorom sa budú môcť o svoje malé deti postarať. Do pléna si ich však nosiť nebudú môcť. Informoval o tom po dnešnom poslaneckom grémiu podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd).

"Zoberte si, že máte polročné dieťa, idete do rokovacej sály, kde je 150 poslancov z celého Slovenska, jeden môže mať takú chrípku, iný neviem čo a dieťa ešte nie je zaočkované," vysvetľoval Bugár prečo dieťa nepatrí do pléna. Problém by mohol vzniknúť podľa neho aj pri hlasovaní, kedy by dieťa mohlo vyrušiť poslancov a pomýliť ich. Poukázal tiež na to, že väčšina matiek deti v práci mať nemôže. "Pri páse alebo pri pokladni nemôžete mať dieťa," poznamenal s tým, že lepšie je podľa neho vytvoriť v parlamente detský kútik.



Návrhov na detský kútik bolo podľa Bugára viac. Nakoniec sa dohodli, že bude v jednej z kancelárií podpredsedníčky parlamentu Lucie Nicholsonovej (SaS). Ponúkla ju sama. "Pani Nicholsonová prišla s návrhom, že nakoľko má dosť veľké kancelárie, tak ponúkla jednu kanceláriu na takéto účely. Aj ona sama bude mať potomka, a tak by tam aj svoje dieťa chcela takto mať," povedal Bugár. Detský kútik je reakcia na prípad poslankyne Simony Petrík (nezaradená), ktorú minulý týždeň nepustili do pléna s dieťaťom v šatke.

"Dávam k dispozícii svoju kanceláriu podpredsedníčky NR SR, ktorú doteraz využívali moji poradcovia a na vlastné náklady spolu s poslankyňou Petrík vytvoríme detský kútik. Ten otvoríme pre všetkých zamestnancov Národnej rady a poslancov s malými deťmi, ktorí chcú zosúladiť rodinný a pracovný život a mať dieťa vo svojej blízkosti," vysvetlila svoj návrh Nicholsonová. Chcela by povzbudiť zamestnávateľov, aby vytvárali prostredie, v ktorom môžu byť deti so svojimi rodičmi.

Grémium riešilo aj otázku vstupu asistenta poslankyne Silvie Petruchovej. Poslankyňa žiadala, aby nemusel prechádzať kontrolou. "Toto nevieme vybaviť," skonštatoval Bugár. Petruchová má podľa neho viacero asistentov nedá sa riešiť každý. Fungovať by to však mohlo tak, že vždy, keď príde poslankyňa Petruchová s asistentom, ten bude mať prednosť a nebude musieť čakať v rade na kontrolu.