Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Poslanci sa budú zaoberať troma návrhmi z dielne rezortu zdravotníctva

Na snímke schôdza parlamentu v Bratislave v stredu 21. októbra 2020. Foto: TASR – Jakub Kotian

Druhý návrh zákona sa týka zefektívnenia výmeny informácií medzi zdravotnými poisťovňami a ústrednými orgánmi štátnej správy v celom sektore zdravotníctva.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa na aktuálnej schôdzi majú zaoberať v prvom čítaní tromi návrhmi zákonov z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Týkajú sa doplatkov za lieky, fungovania zdravotných poisťovní a systému verejného zdravotného poistenia. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ako uviedla, cieľom prvého návrhu zákona je zlepšenie situácie vymedzeného okruhu pacientov v nadväznosti na ekonomické následky vyvolané platením doplatkov za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky. Ide o najzraniteľnejšie skupiny pacientov, predovšetkým deti do šiestich rokov života, dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

"Navrhli sme preto, aby sa na tieto osoby vzťahoval nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. Týmto ekonomicky najviac zraniteľným osobám sa navrhovanou úpravou zabezpečí dostupnosť liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Dôchodcom, osobám s ťažkým zdravotným postihnutím a mladým rodinám s deťmi do šiestich rokov sa tým zabezpečí aj kvalitnejší život," uviedol šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Druhý návrh zákona sa týka zefektívnenia výmeny informácií medzi zdravotnými poisťovňami a ústrednými orgánmi štátnej správy v celom sektore zdravotníctva. "Je potrebné sprehľadniť evidenciu výdavkov zdravotnej poisťovne – ktoré môžu z vybratého poistného použiť na výdavky priamo nesúvisiace s hlavnou činnosťou poisťovne a rovnako je dôležité, aby si zadefinovala ostatné výdavky použité na prevádzkové činnosti," povedal. Zároveň s týmito zmenami sa zvyšuje aj miera povinnej tvorby rezervného fondu z 20 na 30 percent. Ten bude môcť poisťovňa použiť explicitne iba na krytie strát.

Táto novelizácia vymedzuje aj to, za akých podmienok môže podnet na vykonanie dohľadu podať aj iná osoba, ako tá, ktorej práva alebo právom chránené záujmy mali byť porušené. Významne sa ňou rozširujú práva podávateľa podnetu a s tým súvisiace povinnosti Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Taktiež upravuje aj kompetencie a povinnosti niektorých subjektov na úseku preneseného výkonu štátnej správy, napríklad pri spolupráci zdravotných poisťovní so samosprávnymi krajmi pri určovaní zdravotných obvodov alebo pri preverovaní opodstatnenosti odmietnutia pacienta z dôvodu neúnosného pracovného zaťaženia.

Tretia legislatívna úprava sa týka niekoľkých oblastí v systéme verejného zdravotného poistenia, a to je posilnenie elektronizácie vo vzťahu k poistencovi, platiteľovi poistného, poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti a zdravotným poisťovniam. Novela rieši aj duplicitné hlásenia povinností platiteľov poistného a následné zavedenie časového limitu pre inštitúcie, ktoré poskytujú sociálne zabezpečenie.

Zmena sa týka aj termínov na predkladanie údajov do ročného zúčtovania prostredníctvom online pobočiek či prerozdeľovacieho mechanizmu, do ktorého sa zavádza koncept nadlimitnej sumy. Určuje tiež postup pre zníženie minimálneho vymeriavacieho základu tak, aby rozsah údajov a informácií na preukaze poistenca bol v súlade s údajmi uvedenými na prihláške do zdravotnej poisťovne.