Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci sa ešte do parlamentu vrátia, čaká ich slávnostné zasadnutie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zasadnutie by sa malo uskutočniť v priebehu februára.

Bratislava 8. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa predsa len pred voľbami vrátia do svojich lavíc. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) totiž plánuje zvolať slávnostné zasadnutie pléna k ukončeniu VI. volebného obdobia.

Pellegrini a šéfovia poslaneckých klubov by mali na rokovaní zhodnotiť činnosť parlamentu a prácu poslancov. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa NR SR Monika Hucáková, zasadnutie by sa malo uskutočniť v priebehu februára. Okrem toho je Pellegrini pripravený zvolať aj riadnu schôdzu, ak to bude potrebné.

Poslanci NR SR strávili v roku 2015 až do Vianoc v rokovacej sále parlamentu 94 dní. Tie boli rozdelené do 15 riadnych či mimoriadnych schôdzí. Parlamentná sezóna sa začala 27. januára a skončila sa 21. decembra mimoriadnou schôdzou k vetovanému protiteroristickému balíku. Najvyťaženejší boli poslanci v máji, kedy zasadalo plénum 15 dní. V novembri to bolo 11 a v marci, júni a v decembri po desať rokovacích dní.

V septembri a vo februári sa zapĺňala rokovacia sála počas deviatich dní, v apríli ich odrobili sedem. Šesť dní sa pracovalo v októbri, štyri v januári a tri v júli. V auguste nezasadlo plénum vôbec.

Okrem práce v pléne sú poslanci povinní zúčastňovať sa aj na zasadnutí výborov. Tie sa začínajú už niekoľko dní pred každou schôdzou, schádzajú sa aj v prestávkach v rokovaní pléna. Vo výboroch sú rozdelení všetci poslanci okrem predsedu parlamentu.