Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Poslanci sa po mesiaci opäť zídu v parlamentných laviciach

Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na tento termín totiž predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zvolal 3. schôdzu v tomto volebnom období. Na zákonodarcov čaká 71-bodový program.

Bratislava 13. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa po mesačnej prestávke vrátia v utorok 19. júna do svojich lavíc. Na tento termín totiž predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zvolal 3. schôdzu v tomto volebnom období. Na zákonodarcov čaká 71-bodový program. Rokovanie začnú trochu netradične, vystúpením podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. Pozval ho Paška.

Poslanci majú na schôdzi rozhodnúť o niekoľkých návrhoch zákonov, ktoré sú v druhom čítaní, prerokujú nové návrhy a zaoberať by sa mali aj schvaľovaním Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), tzv. trvalého eurovalu. Medzi prvými bodmi ho chce prebrať predseda parlamentu, opozícia by bola radšej, keby sa s tým snemovňa až tak neponáhľala.

Pašku dnes preto žiadala o odloženie, neuspela však. Vo štvrtok 14. júna sa obráti ešte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Opozícia žiada posun hlasovania kvôli voľbám v Grécku, ale aj preto, že by podľa nej bolo dobré poznať postoj Nemecka k trvalému eurovalu. Nemecko má podľa šéfa klubu SaS Juraja Miškova rozhodnúť o mechanizme koncom júna alebo začiatkom júla.

Na nadchádzajúcej schôdzi by sa malo rokovať nielen o vládnych návrhoch, ale aj o viacerých poslaneckých iniciatívach. Medzi nimi o návrhu na zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov, ktorý predkladajú spoločne všetky poslanecké kluby. Hovoriť by sa tiež malo o rente pre olympijských medailistov, o zjednodušení rozvodov manželstiev, o zrušení kvóra pre platnosť referenda, ale aj o znížení štátneho príspevku za hlasy pre politické strany, ktoré získali viac ako 10 percent hlasov.

Na poslancov čakajú aj viaceré voľby. Parlament by mal na schôdzi rozhodnúť o návrhu na vymenovanie viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), ktorým by sa mal stať opozičný kandidát Ján Tóth. Rozhodovať budú tiež o predsedovi a členovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS. Šéfom výboru by mal byť poslanec KDH Pavol Abrhan. Poslanci majú tiež rozhodnúť o novom predsedovi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).