Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci sa vrátia k Váhostavu, vo štvrtok mimoriadne zasadne výbor

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) rokovali na 49. mimoriadnej schôdzi o problémoch súvisiacich s reštrukturalizáciou firiem na Slovensku 15. apríla 2015. Mimoriadna schôdza je reakciou aj na situáciu veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Na snímke poslanci za SaS. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kauza Váhostav-SK zamestnávala parlament celý minulý týždeň.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa budú opäť zaoberať kauzou Váhostav-SK. Už tento štvrtok (30.4.) to bude téma na zasadnutí mimoriadneho Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Rokovanie iniciovali opoziční poslanci na čele s Alojzom Hlinom (KDH). Chcú vedieť, čo polícia doteraz v prípade urobila.

Z pozvánky na toto zasadnutie je zrejmé, že hlavným bodom bude Analýza postupu Policajného zboru SR pri preverovaní zákonnosti postupu spoločnosti Váhostav-SK pred a počas procesu reštrukturalizácie. Analýzu má osobne predložiť minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Budeme sa pýtať, čo urobila polícia. Boli odobraté pasy konateľom Váhostavu-SK? Monitorujú ich pohyb, keď už neboli predvedení? Vie polícia, kde je Juraj Široký? Boli zaistené počítače? Je veľa otázok, ktoré budeme klásť," dodal Hlina s tým, že jedna vec je, že premiér Robert Fico (Smer-SD) rozpráva do televíznych kamier o tom, ako sa bude situácia riešiť, druhá vec je, čo sa už skutočne urobilo.



Kauza Váhostav-SK zamestnávala parlament celý minulý týždeň. Výsledkom rokovania bolo prijatie novely Obchodného zákonníka. Z nej vyplýva, že stavebná spoločnosť Váhostav-SK sa môže vzdať 49 percent svojich nezaťažených akcií v prospech nezabezpečených veriteľov. Teda malých firiem a živnostníkov, aby sa aj takýmto spôsobom uspokojili ich pohľadávky voči firme.

V rámci novely sa po novom upravuje proces reštrukturalizácie firiem a zavedú sa do praxe opatrenia, na ktorých sa v stredu (22.4.) dohodla vláda s veriteľmi stavebnej firmy Váhostav-SK, jej vedením a bankami. Zmena zákona je reakciou na problémy malých veriteľov tejto spoločnosti, parlament ju prerokúva v skrátenom konaní. Účinná bude hneď po jej podpise prezidentom a zverejnení v Zbierke zákonov.