Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci sa vyjadria k migrantom, o stanovisko sa chce oprieť premiér

Migranti, pochádzajúci prevažne zo Sudánu, Líbye a Eritrey, odmietajú opustiť taliansko-francúzsku hranicu v nádeji, že sa dostanú do severnejších krajín Európy. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov minulý týždeň uviedol, že tento rok pricestovalo do Talianska 54.000 nelegálnych migrantov. Ďalších približne 2000 osôb sa utopilo v Stredozemnom mori. Očakáva sa, že Taliansko otvorí dnes utečeneckú otázku na stretnutí ministrov vnútra krajín EÚ v Luxemburgu. Foto: TASR/AP

Oznámil to dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že o výsledné stanovisko parlamentu by sa chcel oprieť aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Bratislava 16. júna (TASR) - Riešenie migračných výziev, ktorým čelí EÚ, bude témou debaty aj v pléne NR SR. Oznámil to dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že o výsledné stanovisko parlamentu by sa chcel oprieť aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) na budúcotýždňovom summite premiérov.

"Cítim, že poslanci NR SR s k tomu chcú vyjadriť. Preto sa počas schôdze dohodneme, na ktorý termín diskusiu zaradíme," avizoval Pellegrini. Väčšinový postoj politikov na Slovensku voči kvótam, podľa ktorých by sa mali migranti nachádzajúci sa v Taliansku a Grécku, rozdeliť do krajín EÚ, je odmietavý. SR by mala prijať 785 migrantov.

Miroslav Kadúc (OĽaNO) pri schvaľovaní zmien programu 53. schôdze navrhoval zaviazať špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika vypracovať správu o stave, vývoji a štruktúre korupčných trestných činov na území SR. "Keď som sa na korupčné trestné činy pýtal generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, odpovedal mi, že je to v kompetencii pána Kováčika," vysvetlil Kadúc. Jeho návrh však neprešiel.

Neuspela ani Magdaléna Vášáryová (nezaradená), ktorá si od ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) pýtala správu o dianí v Matici slovenskej. "Matica musí vrátiť 150.000 eur kvôli spackanej digitalizácii," povedala.

Väčšina poslancov zároveň opätovne odmietla zaradiť na rokovanie pléna mimoriadnu správu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. Ombudsmanka predložila dokument ešte v auguste 2013. Rokoval o nej ľudskoprávny výbor, do pléna sa však nikdy nedostala. "Po takmer dvoch rokoch od predloženia správy je stav taký, že Európska komisia už začala voči SR konanie vo veci diskriminácie detí vo vzdelávaní. V správe som uviedla poznatky o nezákonnom vysťahovaní a o neposkytnutí pomoci rodinám a deťom pri ich vysťahovaní z Nižných Kapustníkov v októbri 2012 a v súčasnosti už médiá informovali o tom, že časť rómskych rodín z Nižných Kapustníkov sa presunula do Bruselu a tretí rok žije v provizóriu a v lete v mestskom parku," upozornila 20. mája Dubovcová.